В Україні погіршилися споживчі настрої

Читать на русском
Індекс споживчих настроїв знизився до рівня початку року. Найбільшого падіння зазнав індекс очікувань розвитку економіки в найближчому році.

Індекс споживчих настроїв у жовтні 2018 року становив 56,9, що на 5,7 п. менше, ніж у вересні.

Про це свідчать дані щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine, опубліковані в понеділок, 26 листопада, пише «Слово і Діло».

В Україні відновилося зростання споживчих цінЗ початку року ціни в Україні зросли на 5,6%, у річному вимірі інфляція знизилася до 8,9 відсотка.

За даними дослідження, індекс поточного стану опустився на 4,5 п., зупинившись на позначці 56. Складові цього індексу змінилися так: індекс поточного особистого матеріального становища становив 46,6, що на 2,8 п. нижче за вересневий рівень цього індексу; індекс доцільності великих покупок зменшився на 6,2 п. і встановився на позначці 65,3.

Індекс економічних очікувань у жовтні зменшився на 6,6 п. і становив 57,5.

У жовтні дещо погіршилися очікування українців щодо безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття становив 136,2, це більше за показник минулого місяця на 2,3 п. Індекс інфляційних очікувань залишився майже незмінним - 190,3, що на 0,1 п. менше, ніж минулого місяця. Очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців дещо покращилися: індекс девальваційних очікувань знизився на 8,1 п. зі значенням 162,2.

Аналітики зазначили, що в жовтні індекс споживчих настроїв знизився до рівня початку 2018 року. Найбільшого падіння зазнав індекс очікувань розвитку економіки в найближчому році, що позначилося на зниженні індексу доцільності робити великі покупки. У той же час споживачі відкоригували девальваційні очікування: індекс очікувань девальвації зменшився після різкого зростання в серпні-вересні.

Нагадаємо, у вересні споживчі настрої покращилися.

Також повідомлялося, що в Нацбанку зробили поквартальний прогноз інфляції на наступний рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: