Держстат відзвітував про споживчі ціни в серпні

Читать на русском
Споживчі ціни в Україні після зниження на 0,7 відсотка в серпні залишилися незмінними. З початку року їх зростання склало 3,6 відсотка.

Споживчі ціни в серпні 2018 року, порівняно з попереднім місяцем, не змінилися. У той же час, з початку року вони зросли на 3,6%.

Як пише «Слово і Діло», про це в понеділок, 10 вересня, повідомляє Державна служба статистики.

Базова інфляція в минулому місяці, порівняно з липнем, склала 0,1%, з початку року - 3,5%. При цьому, порівняно з серпнем минулого року, інфляція зросла на 9%.

На споживчому ринку в серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,6%. Найбільше - на 10,5% і 6,2% - подешевшали овочі та фрукти. На 0,4-0,2% знизилися ціни на рибу та продукти з риби, сало, масло.

У той же час, на 6,0% подорожчали яйця, на 1,1-0,3% - продукти переробки зернових, м'ясо і м'ясопродукти, хліб, кисломолочна продукція, макаронні вироби, безалкогольні напої.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,9%, в тому числі тютюнові вироби - на 1,3%, алкогольні напої - на 0,3%.

Одяг та взуття подешевшали на 2,6%, порівняно з липнем, і на 5,6% з початку цього року.

Зростання тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива - на 0,5%, порівняно з липнем, відбулося, головним чином, за рахунок підвищення плати за оренду житла на 1,7%, тарифів на каналізацію - на 1,2%, утримання будинків і прибудинкових територій - на 0,9%, водопостачання - на 0,8%.

Підвищення цін на транспорт загалом на 1,5%, в основному, зумовлене подорожчанням проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті на 3,4%, автомобілів - на 1,6%, палива та мастил - на 1,1%.

Раніше, 5 вересня, Кабінет Міністрів підвищив мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби на 12,4-19,6%. Відповідне рішення набирає чинності через 10 днів після його опублікування.

Також повідомлялося, що український бутерброд з салом за останній рік подорожчав на 42%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: