Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Михайло Кобцев

Читать на русском
Народний депутат Михайло Кобцев за чотири роки роботи в парламенті виконав половину своїх обіцянок.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Михайло Кобцев (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Кобцев був обраний до Верховної Ради України в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 16 обіцянок, 8 з яких виконав (50%), а 3 – провалив.

Серед провалених обіцянок у народного депутата є дві програмні. По-перше, він проголосував проти законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення та радіомовлення України», хоча мав домогтися створення громадського телебачення. По-друге, Кобцев підтримав законопроект, яким скасовуються конкурси на посади голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА. Це прямо суперечить його обіцянці про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обласними радами, обраними людьми.

Крім того, Кобцев не виконав обіцянку надіслати до Кабінету міністрів запит щодо визначення розміру допомоги сім'ям загиблих під час антитерористичної операції. Депутат повідомив, що замість Кабміну звернувся до Харківської обласнлї адміністрації, яка, своєю чергою, звернулася до уряду з цього питання.

Виконав парламентар у 2015 році обіцянку оприлюднити списки депутатів Харківської обласної ради, які не проголосували за внесення до порядку денного питання про визнання Росії країною-агресором, а Донецьку та Луганську «народні республіки» – терористичними організаціями. Нагадаємо, що тоді за внесення питання на розгляд сесії обласної ради проголосували лише 63 депутати зі 136. Кобцев, як і обіцяв, оприлюднив список тих, хто не голосував, на своїй сторінці в Facebook.

Перед виборами нардеп пообіцяв домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді минулого року він підтримав проект нового Виборчого кодексу, який передбачає, зокрема, механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків. Таким чином, Кобцев обіцянку виконав.

У процесі виконання в нього залишаються п'ять обіцянок, усі програмні. Зокрема, він має сприяти перетворенню Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. У 2015 році парламент ухвалив три законопроекти, які стосувалися діяльності АМКУ, але Кобцев не підтримав жодного з них.

Також він обіцяв домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Як і всі його колеги з фракції, Кобцев навіть не приступав до виконання цієї обіцянки.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: