Безготівкові розрахунки для всіх: хто проти та чи реальний перехід до 2020 року

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Загальна світова тенденція показує, що в цивілізованих країнах зменшується частка готівкових розрахунків і зростає частка безготівкових.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи ініціативу МЕРТ запровадити безготівкові розрахунки в секторі торгівлі до 2020 року.

«У деяких країнах обіг готівки можна знайти лише на маленьких ринках, де продають різні товари. Цю світову тенденцію не зможе обійти Україна, ми також будемо переходити на безготівкові розрахунки, інше питання, якими темпами», – зазначив Новак.

Те, що влада зараз стимулює перехід до безготівкових розрахунків, в принципі, правильно, додав він.

«Фактично, наразі торговим підприємствам дали час, щоб закупити й встановити термінали, до 2020 року. Це досить прийнятні та лояльні терміни. Це ж не примус за півроку чи рік. Якщо рахувати від сьогодні, то часу достатньо, щоб придбати відповідні термінали й давати можливість покупцю розраховуватися не лише готівкою, але й картками. Це можливість вибору й це позитив», – уточнив економіст.

Готівка залишиться на так званих стихійних ринках, у торгових точках, де торгують селяни своєю продукцією, підкреслив він.

Крім того, на його думку, незаконні торгові точки не закриватимуться, але їхніх власників штрафуватимуть.

«Якщо до цього дійде, то в такому разі буде простіше встановити термінал, щоб уникнути повторного штрафування. Але, скоріш за все, обійдеться без штрафів», – наголосив експерт.

«Встановили нормальний термін для того, щоб торговці придбали термінали й встановили їх. Звичайно, це викличе незадоволення, особливо в дрібних торговців, оскільки готівковий обіг – якраз та сфера, де найбільше «тіні» на рівні роздрібної торгівлі. Однак ми мусимо йти шляхом цивілізованих країн у цьому питанні», – резюмував Андрій Новак.

Як відомо, МЕРТ розробило проект постанови з новим обов'язковим графіком переведення всіх підприємств сфери торгівлі товарами й послугами на прийом безготівкових платежів уже з липня 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: