Закон про криміналізацію наклепу: до чого тут КК РФ та в чому небезпека

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Законопроект про криміналізацію наклепу – вже давно не сенсація. Такі ініціативи від депутатів з’являються часто.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

За її словами, такі ініціативи вже були, але цього разу автори законопроекту №9306 перевершили своїх попередників.

«Депутати просто переписали текст із російського Кримінального кодексу. Там у 2012 році Путін дав команду «красиво» обмежити свободу слова в ЗМІ та інтернеті, а слухняна Дума швидко виконала волю царя», – зазначила Маляр.

Натомість, підкреслила вона, відтоді минуло 4 роки й судова практика РФ показала, що текст статті настільки недосконалий, що ледь не всі справи розвалюються в суді й завершуються виправдальними вироками.

Однак наші законотворці вирішили цей нормотворчий шлак, який загрожує свободі слова, внести до вітчизняного Кримінального кодексу, додала експерт.

«Цей законопроект – не просто завуальована погроза пресі. Можна розцінювати це як завуальовану погрозу всім людям, які публічно про щось висловлюються», – пояснила вона.

Своєю чергою експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко зазначила, що за радянської доби такими методами користувалися з політичною метою для обмеження свободи слова.

Тому й були ухвалені стандарти, згідно з якими за наклеп не передбачена кримінальна відповідальність, а передбачена лише цивільна, підкреслила вона.

«Є цивільна відповідальність, можна вимагати відшкодування, якщо було завдано нематеріальної шкоди. Цього достатньо. Нічого хорошого в криміналізації такого правопорушення, що ми кваліфікуємо як наклеп, немає», – додала Кириченко.

Додамо також, 12 листопада нардеп від фракції БПП Микола Паламарчук заявив, що не має жодного стосунку до справи про вбивство активістки й радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Депутат сподівається, що розслідування покінчить зі згадуванням його імені в контексті цієї трагедії.

Нагадаємо, народний депутат України Вікторія Сюмар запевнила, що не підтримає законопроект про кримінальну відповідальність за наклеп.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: