Декларації для заробітчан: до чого це призведе та яка альтернатива

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Ситуація непроста, в цьому питанні варто розбиратися. Наприклад, важливо, яким чином заробітчани перераховують гроші. Шляхи можуть бути різними.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, оцінюючи ініціативу міністра соцполітики Андрія Реви оподаткувати доходи заробітчан.

«Яким чином, наприклад, заробітчани перераховують гроші? Шляхи різні. Наприклад, завозять готівку, а якщо говорити про РФ, то звідти перерахувати кошти вже немає можливостей. Жодна система переказів не працює. Можна лише привезти готівкою. Якщо говорити про країни ЄС, то є кілька способів. По-перше, перекази – найпоширеніший спосіб», – зазначив Дорошенко.

Але потрібно враховувати, що гроші трудових мігрантів фактично рятують економіку країни, тому що ми отримуємо більш ніж 10 мільярдів на рік, акцентував він.

«Друга можливість – купівля речей. Зрозуміло, що в Україні вони дорожчі, й люди просто передають, привозять сюди речі. Для цього є постійні маршрути мікроавтобусів», – підкреслив він.

Крім того, за його словами, через «євробляхери» також часто гроші й товари з Європи потрапляють в Україну.

«Фактично, це є каналом надходження грошей і товарів в Україну. Вони женуть із країн ЄС авто, а оскільки це одні й ті самі люди протягом десятиліть, вони беруть усе, що їм дають», – пояснив він.

Гроші й товари все одно надходитимуть, констатував економіст.

Якщо люди емігрували, то наступний крок, якщо їх тут затискатимуть, призведе до того, що вони просто вивезуть свої сім'ї й остаточно порвуть з Україною.

«Так є хоча б шанс, гроші надходять, і їм є куди повернутись, а ми відрізаємо таку можливість», – уточнив він.

На його думку, щодо нарахування субсидій, то ефективніше було б навести лад із «мертвими душами».

«Яке населення нашої країни? Офіційно 42 мільйони, але якщо використовувати різні дані, в тому числі щодо споживанню продуктів харчування, то виявиться, що може бути й34 мільйони. Це на 8 мільйонів менше. А куди надходять гроші від «мертвих душ»? Осідають на рахунках «Нафтогазу» та в Пенсійному фонді», – наголосив експерт.

У підсумку все одно ці гроші переводяться в готівку або в офшори, додав він.

«Якщо ми говоримо про ефективніший спосіб вирішити питання, то починати потрібно з перерахунку кількості людей, субсидіантів», – резюмував Олексій Дорошенко.

До слова, за словами міністра соцполітики, заробітчани пересилають додому щорічно близько 6,5 мільярдів доларів. Повне інтерв'ю Андрія Реви читайте на нашому порталі.

Детальніше про трудових мігрантів – у матеріалі «Трудові мігранти – не проблема, а найбільший актив України».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: