Водоканали забили на сполох: Україна ризикує залишитися без питної води

Читать на русском
Відзначається, що ситуацію ускладнює той факт, що підприємствам галузі не відшкодовано близько 2,5 мільярдів гривень різниці в тарифах.

Кабінет міністрів виключив із проекту закону України «Про державний бюджет на 2019 рік» кошти, передбачені для фінансування програми «Питна вода України», яка була ухвалена на підтримку галузі водопостачання ще в 2011 році.

Про це повідомляє асоціація «Укрводоканалекологія» на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Програма «Питна вода»: коли українці зможуть пити чисту воду з-під кранаКошти на програму Питна вода виділялися нерегулярно. До того ж їх використовували лише на 5 відсотків.

«Законом було передбачене фінансування цієї програми на суму близько 3 мільярдів гривень із державного бюджету. На жаль, за всі попередні роки було виділено лише 208 мільйонів гривень. Станом на сьогодні знос мереж, споруд та обладнання систем водопостачання та водовідведення в Україні становить понад 50%, значно збільшилася кількість аварій і втрати води», – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що ситуацію ускладнює той факт, що підприємствам галузі не відшкодовано близько 2,5 мільярдів гривень різниці в тарифах. Крім того, зросли ціни на електроенергію, реагенти, пальне, майже вдвічі зросли податки. За підрахунками експертів, сума коштів, яка потрібна для реконструкції підприємств водопостачання та водовідведення України становить близько 40 мільярдів доларів.

«Якщо не вжити термінових заходів для підтримки складного водопровідно-каналізаційного господарства, вже в найближчому майбутньому можна поставити під загрозу надання в Україні послуг централізованого водопостачання та водовідведення», – заявляє Асоціація.

«Укрводоканалекологія» від імені водоканалів звернулася з офіційним листом до голови Верховної Ради Андрія Парубія та народних депутатів, в якому просить не допустити доведення до колапсу водопровідно-каналізаційної галузі та ініціювати внесення необхідних змін до проекту закону України «Про державний бюджет на 2019 рік».

Також відзначимо, що мер Києва Віталій Кличко вже неодноразово обіцяє відмовитися від хлорування питної води.

Нагадаємо, як ми писали раніше, програма «Питна вода» була розрахована на 2011-2020 роки. За перші три роки було використано не більш ніж 5% коштів. Надалі виділення грошей припинилося.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: