Об'єднавчий собор в Україні відбудеться в грудні. На що здатні в Кремлі?

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Представники «русского мира» робитимуть усе, щоб зірвати Об’єднавчий собор. Методів може бути багато.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, керівник центру «Ейдос» Віктор Таран, оцінюючи ймовірність провокацій напередодні проведення Об’єднавчого собору.

«З боку РФ будуть спроби зірвати Об’єднавчий собор. Методи для цього різноманітні – підпали церков, напади на священнослужителів, на проукраїнськи налаштованих представників церкви. Можуть бути спроби заборонити проведення Об’єднавчого собору в судовому порядку, наприклад, РФ подасть позов до суду. Церква – громадська організація. В суді можна оскаржити його проведення», – зазначив Таран.

Він не виключив навіть фізичного тиску та атак з метою зриву Об’єднавчого собору.

Однак провокації, які застосовуватимуться, не зупинять проведення Об’єднавчого собору, уточнив експерт.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

«Можливо, будуть намагання захоплення церков, храмів, провокації, але це буде враховано правоохоронними органами та іншими силами. Зараз включаться всі, в тому числі неофіційні інституції на базі тих, хто воював на сході України, проукраїнських сил», – підкреслив він.

Говорячи про об’єднання церков, важливим є розуміння, що таке церква. Враження, що УПЦ МП – це церква в класичному варіанті, є хибним, пояснив політолог.

«Російська православна церква та її філіал УПЦ МП не є церквами за своєю суттю, лише за формою. Навіть якщо врахувати історичне минуле, це була філія російського КДБ, а наразі – ФСБ. Це не церква, а представництво ФСБ. Тому говорити про об’єднання всіх церков не можна, адже УПЦ МП в Україні не можна назвати церквою. Якщо говорити про тих священників, які служать і хочуть об’єднання, то тут проблем не буде», – резюмував Віктор Таран.

Нагадаємо, Андріївську церкву передали в користування Вселенському патріарху. Що про це думають у соцмережах – в огляді «Слова і Діла».

Як змінювалися релігійні вподобання населення за останні п'ять років – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: