Шахтарі «Лисичанськвугілля» припинили голодовку

Читать на русском
Гірники шахти Лисичанськвугілля припинили голодування й вийшли на поверхню. Їм частково погасили заборгованість.
Ілюстративне фото.

Гірники шахти ім. Капустіна ПАТ «Лисичанськвугілля» після 30 днів акції припинили голодування й вийшли на поверхню.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець.

«Сьогодні гірники шахти імені М. М. Капустіна ПАТ «Лисичанськвугілля», які перебували під землею 30 діб, припинили голодування й вийшли на поверхню. Буде також частково погашена заборгованість працівникам поверхнево-технологічного комплексу шляхом надходження коштів від реалізації вугілля», – написав він на своїй сторінці в Facebook у понеділок, 19 листопада.

Нагадаємо, гірники шахти ім. Капустіна вимагають повернути їм борги із заробітної плати, які, за словами Волинця, сягають 170 млн грн. Підземний протест шахтарів розпочався 19 жовтня 2018 року.

13 липня Верховна Рада ухвалила рішення виділити державним шахтам додаткові 1,4 млрд грн дотацій для погашення заборгованості із заробітної плати гірникам. Проте, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, на 17 жовтня з 1,4 млрд грн передбачених законом коштів на виплату заборгованості гірникам було спрямовано лише 113 млн грн. На той момент міністр повідомляв, що проблема полягає у відсутності коштів, і відомство спільно з Міністерством фінансів шукає шляхи вирішення.

29 жовтня Волинець повідомив, що на 11-й день протесту під землею один із гірників захворів на пневмонію, відповідно до чого ухвалили рішення підняти його на поверхню. Таким чином, за його словами, страйк 29 жовтня продовжували 14 гірників шахти ім. Капустіна.

Також 30 жовтня президент України Петро Порошенко доручив уряду вирішити нагальні проблеми вугільної галузі.

Станом на жовтень, за словами профільного міністра Ігоря Насалика, гірники отримали 133 мільйони з цієї суми.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: