Субсидії «живими» грошима: чи відбудеться монетизація в 2019 році?

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Поки така велика кількість населення залежить від субсидій, провести монетизацію буде дуже складно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань енергетики Андрій Герус, оцінюючи перспективи монетизації в 2019 році, яку в Кабміні планують розпочати вже з 1 січня.

«По-перше, потрібна дуже велика кількість грошей. По-друге, складне адміністрування. Мало віриться, що наступного року відбудеться монетизація субсидій. Так, це потрібно, й було б добре, щоб платили субсидію живими грошима, але поки що сумнівні перспективи», – зазначив Герус.

Монетизація субсидії означає, що гроші мають отримувати всі, тоді може з'явитися мотивація для економії, уточнив він.

За його словами, якщо одні отримуватимуть «живі» кошти, а інші – ні, це створить нерівні умови й виглядатиме дивно.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

«Якщо говорити про нормальну повноцінну монетизацію, то вона має стосуватися всіх. Якщо міські жителі отримуватимуть, а сільські – ні, то це несправедливо. Говорять про етапи, але монетизація або відбувається, або ні. Наступного року монетизація не відбудеться. Це неможливо з багатьох причин. Скоріш за все, система субсидій діятиме так само, як діяла цьогоріч», – пояснив експерт.

Річ не лише в тому, що не вистачить коштів. Процес має складне адміністрування, додав він.

«Складно випускати «живі» гроші, контролювати, щоб вони поверталися. Це складно з точки зору верифікації. Тому мало віриться, що за таких величезних обсягів, за такої великої кількості субсидіантів монетизацію проведуть», – резюмував Андрій Герус.

Додамо, в Мінсоцполітики переконані, що механізм повної монетизації субсидій запрацює з 1 січня 2019 року. Повне інтерв’ю Андрія Реви – на нашому порталі.

Більше про нові правила надання субсидій – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: