Чому Україні важливо залучити турецьких миротворців на Донбас?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Такий варіант був би дуже позитивним для України. Очевидно, що проти турецьких військ не заперечуватиме Путін.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи можливу участь Туреччини в миротворчій місії ООН на Донбасі.

«Оскільки все-таки в РФ і Туреччини останнім часом відносини налагодилися, Путін не має заперечувати. З іншого боку, інтерес ще й у тому, що Туреччина – це країна НАТО. При цьому в України з Туреччиною відносини також досить довго вже хороші. Можна сказати, що ми виходимо на стратегічний рівень», – зазначив Леонов.

За його словами, в цьому питанні важливо враховувати два аспекти. По-перше, Ердоган підтримав надання Україні автокефалії, а до цього позиція турецького керівництва не була позитивною щодо томосу.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

По-друге, саме Туреччина виступила посередником і вплинула на обмін Умерова та Чийгоза, а також висловила готовність брати участь у процесі обміну, нагадав він.

Тому залучення Туреччини має позитивні аспекти для України, додав політолог.

Крім того, турецька армія є однією з найбільш боєздатних у світі, уточнив він.

«Турецька армія – військові, які не розгубляться й зможуть забезпечити порядок у разі необхідності. Для нас це дуже хороший варіант, на відміну від пропозицій залучити Білорусь або Сербію, наприклад. До них точно є питання з приводу здатності зберігати нейтралітет», – резюмував Олександр Леонов.

Більше про миротворчий контингент – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: