Вступити до ЄС до 2027 року. Чи стане Україна частиною Європи?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

З огляду на позицію багатьох західних партнерів України, ми дійсно за останні роки зробили величезний стрибок. Але членстов в ЄС – це ще й питання політичного забарвлення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи заяву спікера ВР Андрія Парубія про те, що 2025 і 2027 роки – «ідеальне вікно» для вступу України до ЄС.

«Рішення про прийняття країни до ЄС і до НАТО – радше політичне питання. Так, країна, звичайно, має відповідати певним критеріям, провести реформи, а потім уже включається політичний фактор. Однак ми маємо приклад Болгарії та Румунії», – зазначив Леонов.

Він нагадав, що на той момент за своїми економічними параметрами й корупційною складовою вони не сильно відрізнялися від України в її сьогоднішньому стані.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє, що через 5 років Україна буде готова стати членом ЄвросоюзуСказано 18 серпня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ба більше, уточнив політолог, в Румунії корупція була системною. Причина в тому, що просто була політична воля щодо членства країни в ЄС з обох сторін.

Зіграв той фактор, що Румунія на той момент, як і Болгарія, була членом НАТО. Це ключовий критерій, додав він.

«Обидві країни були включені до євроатлантичної системи безпеки. Тому було необхідно підтягувати до спільного знаменника їх в економічному та правовому плані. Краще з а все зробити це в межах ЄС, де з одного боку, такі країни, як Румунія, заохочуються фінансово, а з іншого – є критерії, на які вони зобов'язані вийти», – підкреслив експерт.

За його словами, з огляду на позицію багатьох західних партнерів України, ми дійсно за останні роки зробили величезний стрибок. Угода про асоціацію передбачає імплементацію багатьох європейських норм і поступово Україна має наблизитися в усіх аспектах до Європи.

Він звернув увагу, що після безвізу було запущено дуже багато рейсів до країн ЄС. Це говорить про те, що ухвалюються певні політичні рішення.

«Тому Україна в певний момент може стати країною, яка нехай не за всіма, але за багатьма критеріями відповідатиме їм. Питання в тому, чи буде в Європи політична воля включати Україну», – акцентував політолог.

Україну на підсвідомому рівні, напевно, включили до переліку країн, які є європейськими не юридично, а на перспективу, стратегічно, пояснив він.

Експерт припустив, що 2025-2027 роки озвучені з розрахунку на те, що Європа вже оговтається від Брексіта й подолає інші проблеми.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз?Ми вирішили наочно показати, до яких країн світу сьогодні українці можуть потрапити без візи й громадяни яких країн їздять без віз в Україну.

«Але багато залежатиме від виборів у ЄС. Десь будуть єврооптимісти, десь – європесимісти, але рішення ухвалюють консенсусом», – наголосив він.

На його думку, шанси є, але говорити про ідеальний період складно. Може виникнути ще безліч різних факторів.

«П'ять років тому не думали про Брексіт. З іншого боку, ми не знаємо також, яка політична необхідність з'явиться щодо членства України в ЄС. Європа ухвалила рішення щодо Хорватії, на порядку денному Македонія та Чорногорія. Все це говорить про те, що ЄС потрібно показати розширення, що вони виходять із кризи. Стагнація погано впливає на европтимізм у тій же єврозоні», – резюмував Олександр Леонов.

Нагадаємо, Олександр Турчинов 18 серпня 2014 року запевнив, що через 5 років Україна буде готова стати членом Євросоюзу.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: