Полторак просить більше грошей на оборону. Куди насправді «зникають» кошти?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Ще з моменту, коли була озвучена ініціатива, щоб міністр оборони був цивільним, було зрозуміло, що жодних змін не відбудеться. Міністр оборони зніме погони й одягне цивільне, а все залишиться, як було.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи заяву міністра оборони про те, що бюджет-2019 передбачає недостатнє фінансування на сектор оборони.

«Проблема фінансування оборонного сектору не в тому, яку кількість коштів виділять, а в тому, що всі крадуть. Про кошти, які вклали кудись, немає підстав говорити. Ми бачимо приклад з екс-керівником ДФС. Було розкрадене все, придбане майно в Туреччині. З дозволу кого це робиться? Так скрізь», – зазначив Вовк.

Чотири роки на посаді міністра оборони: як виконує обіцянки ПолторакПолторак обіцяв побудувати в «Широкому Лані» військове містечко та Залу пам’яті загиблих військовослужбовців в Києві.

Коли йдеться про фінансування оборонного сектора, головна проблема одна – тотальна корупція, яка починається з керівництва Міноборони й закінчується вищим керівництвом України, констатував він.

«При цьому йдеться не просто про величезні статки в Україні, але й про наявні статки за кордоном, у тому числі РФ. Як можна підпитувати агресора, який воює з твоєю армією? Звичайно, своя сорочка ближча до тіла, образно кажучи, але про яку підтримку армії може йтися за таких обставин. Це просто зрада України», – підкреслив експерт.

Ситуація така, що нам озвучують певні суми, які виділяють на армію, але, наприклад, для військовослужбовців, прапорщиків, старшин нічого не будують, додав він.

Фахівець нагадав, що в Херсонській області почали облаштовувати військове містечко, але в підсумку розпочали розслідування за фактом зловживань службовим становищем, оскільки військові чиновники просто нажилися на цьому будівництві.

«Можна виділяти мінімум коштів, але при цьому не розкрадати. У нас же з військового бюджету розкрадається більше коштів, аніж з інших секторів. Інші галузі контролюються більш прозоро, а ось на військову сферу виділяються гроші, яким надається гриф «таємно», – пояснив він.

В Україні на військову сферу виділяються гроші, яким надається гриф «таємно». Тобто доступу до них ніхто немає. Під грифом таємності й здійснюють найбільші розкрадання.

За його словами, проблема в міністрах та керівництві, яке крало й крастиме. Йдеться не лише про чинне керівництво.

«Навіть новий президент не змінить ситуацію. Питання не в зміні президента чи ВР. Має бути змінена сама суть влади», – резюмував Василь Вовк.

Відзначимо, в проекті держбюджету на 2019 рік на оборонну сферу закладено 209,5 мільярдів гривень. Виділених коштів недостатньо на закупівлю озброєння й техніки, а також на інфраструктурні проекти, вважає голова Міноборони.

Як повідомлялося, міністр оборони України Степан Полторак минулого місяця заробив 71 тисячу 360 гривень (фактично отримав 70 тисяч 389,60 гривні).

Які теми хвилюють Степана Полторака на посаді очільника Міноборони – за посиланням.

Більше про діяльність Полторака – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: