Відмова від єдиної церкви: що засвідчила позиція УПЦ МП

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Враховуючи те, що УПЦ МП розірвала євхаристійний зв'язок із Константинополем, ситуація складна. У кожному разі, це рішення виглядає дуже дивним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віталій Бала, оцінюючи розрив УПЦ МП євхаристійного спілкування з Константинополем та відмову долучатися до автокефалії.

«Фактично, цим рішенням УПЦ МП показала, що не є українською церквою. Це дочірнє підприємство Російської православної церкви. Звинувачувати в чомусь Вселенський патріархат, тому що він робить те, що не подобається комусь іншому, видається схожим на політику й не має жодного стосунку до релігії, тим паче до віри», – зазначив Бала.

На його думку, така заява дуже провокативна, як і те, що вони не мають наміру брати участь у створенні єдиної помісної церкви. Це свідчить про те, що УПЦ МП відстоює інтереси РФ.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

«Такими провокативними рішеннями вони, можливо, хочуть викликати якусь зворотну реакцію, але Україні потрібно зберегти спокій. При цьому нам слід дійсно розпочати процес перейменування в Україні Московського патріархату. Це нонсенс, щоб Українська церква говорила, що вона не хоче об’єднуватися в Україні», – підкреслив він.

На його переконання, доречно в такому разі перейменувати УПЦ МП на Російську православну церкву, як би вони не критикували таке рішення.

Експерт уточнив, що не може бути на території України дві православні українські церкви, тому після створення єдиної помісної церкви вона має називатись українською, а МП – російською.

«Безумовно, є якісь інтереси в Автокефальної церкви, УПЦ КП, але є сподівання, що ці інтереси будуть другорядними. Тут радше питання персоналій, особистих якостей характеру тих людей, які беруть участь у переговорному процесі. Будь-яке об’єднання так чи інакше буде результатом поступок тих, хто об’єднується», – пояснив він.

У кожному разі, процес уже запущений, а будь-які заяви лише підкреслюють, що він незворотний, додав політолог.

«Наразі позиція УПЦ МП, м’яко кажучи, негарна. Це якесь відчайдушне провокативне рішення, яке підкреслює слабкість позиції», – резюмував Віталій Бала.

Додамо, Вселенський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію Російської церкви, відтоді в Україні не існує УПЦ Московського патріархату.

Як змінювалася релігійна прихильність населення за останні п’ять років – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: