Чому Путін і Трамп майже не поговорили в Парижі та що важливо для України?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

По-перше, Путін прибув останнім на церемонію в Париж. Це навряд чи пов'язано з його організованістю. Скоріш за все, таким чином Путін намагається підвищити свою значимість і показати, що він та фігура, яка може дозволити собі запізнитися навіть на зустрічі з іншими лідерами держав.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, підбиваючи підсумки переговорів лідерів США, ФРН, РФ та України в Парижі.

Щодо зустрічі Путіна й Трампа, то, за його словами, однозначно, що в американського лідера зараз багато проблем внутрішнього характеру в США й проведення особистих переговорів із Путіним могло б негативно вплинути на ситуацію.

Експерт припустив, що особиста двостороння зустріч Трампа й Путіна могла б викликати критику всередині США.

«Тим більше ці переговори не дали б усе одно жодного результату, вони були б швидкоплинними. Команда Трампа вирішила, мабуть, узагалі в таких обставинах не проводити зустріч, щоб не зазнавати критики зайвий раз», – пояснив він.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

Дяденко звернув увагу на те, як були розсаджені лідери країн. Навіть те, що президента РФ посадили біля дружини Макрона, було зроблено для того, щоб Путін і Трамп не опинилися поруч, щоб уникнути якихось жестів, які потім могли б якось трактувати на шкоду Трампу.

При цьому вкрай важливо для України, що відбулося тристороння зустріч Меркель, Макрона та Порошенка, на якій були засуджені вибори в ОРДЛО, додав він.

«Є згода з цього приводу між європейською стороною та Україною», – констатував політолог.

По-друге, за його словами, переговори Порошенко й Трампа не варто вважати простою формальністю.

«Те, що коротка, але особиста зустріч Трампа й Порошенка відбулася, підкреслює, що між Україною та США є діалог. Якщо раніше деякі критики говорили, що Трамп навіть вітатися з Порошенком не хоче, то зараз він показав, що по-партнерськи ставиться до президента України. Діалог між ними існує. Ця зустріч важлива з такої позиції для України», – резюмував Михайло Дяденко.

Відзначимо, помічник російського президента Юрій Ушаков заявив, що французька сторона настійно просила не проводити зустріч президентів на заходах у Парижі, тому від цієї ідеї й відмовилися.

Більше про відносини Заходу та РФ – в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: