Прем'єр Фінляндії припустив, хто міг стояти за збоями GPS під час навчань НАТО

Читать на русском
Фінський керівник уряду вважає, що до проблем в роботі GPS під час навчань Північноатлантичного альянсу може бути причетна РФ.
Юха Сіпіля

До збоїв в системі навігації GPS під час масштабних військових навчань НАТО в Норвегії може бути причетна Росія.

Про це в інтерв'ю сказав прем'єр-міністр Фінляндії Юха Сіпіля, коментуючи інцидент, коли було виявлено втручання в роботу GPS в Лапландії під час недавніх військових навчань НАТО в Норвегії, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«У технологічному плані відносно легко порушити радіосигнал і, цілком можливо, що Росія стоїть за цим. Це послання усім сторонам, що беруть участь у навчаннях», – заявив він, додавши при цьому, що Росія має відповідні технічні можливості.

Крім того, Сіпіля наголосив, що збої в роботі GPS збільшують ризик виникнення авіаційних пригод, тому Фінляндія має бути готова реагувати на такі інциденти.

Як повідомляє Yle, Центр авіанавігації Фінляндії попереджав льотчиків про втручання в систему цього тижня. На території Фінляндії попередження стосувалося території від північних районів Рованіємі до норвезького кордону і на схід від Кіттіля до російського кордону. Норвезький новинний портал Barents Observer повідомив, що влада Норвегії попереджала про втручання в GPS в кінці жовтня, коли розпочалися навчання НАТО Trident Juncture.

Нагадаємо, генеральний секретар Єнс Столтенберг прокоментував нові навчання НАТО. Раніше кораблі НАТО ввійшли в Чорне море.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: