У Франції десятки діячів культури закликали допомогти звільнити Сенцова

Читать на русском
Лідерів країн Заходу закликали вплинути на Кремль, щоб домогтися звільнення українського режисера Олега Сенцова з російської колонії

Десятки діячів культури Франції й інших країн виступили з відкритим листом, в якому закликали лідерів країн Заходу вплинути на Кремль, щоб домогтися звільнення українського режисера Олега Сенцова з російської колонії.

Лист опублікований у французькій газеті Le Monde напередодні приїзду президента Росії Володимира Путіна до Франції на урочистості з нагоди 100-річчя від дня закінчення Першої світової війни, повідомляє Слово і Діло.

У листі, який підписали режисери Жан-Люк Годар, Акі Каурісмякі, Сергій Лозниця, Андрій Звягінцев і інші, низка відомих акторів, в тому числі Марина Владі, історики, письменники й політики, йдеться про те, що необхідно використовувати всі можливі дипломатичні методи, щоб звільнити Сенцова й інших українських політв’язнів, яких утримують у російських колоніях і в’язницях.

Якщо ж ці зусилля не увінчаються успіхом, автори листа пропонують на рівні Євросоюзу ухвалити аналог американського закону Магнітського, щоб покарати причетних до справи Сенцова.

Зазначається також, що у Парижі 10 листопада пройде мітинг за звільнення режисера.

Додамо, російська партія просила Путіна помилувати Сенцова.

Раніше, в липні цього року 13 мати політв'язня звернулася до Володимира Путіна з проханням про помилування її сина.

Також Путін відмовив архієпископу Клименту в помилуванні Сенцова.

Нагадаємо, український режисер Олег Сенцов був затриманий у травні 2014 року. У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за нібито підготовку терактів в анексованому Криму.

Сенцова утримують у російській колонії «Білий ведмідь» в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: