Бюджет-2019 потрібно проголосувати до грудня. А якщо не ухвалять?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Скоріш за все, в ситуації, що склалася, держбюджет ухвалять вчасно. Серйозних затримок цього року не очікується.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи плани ВР розглянути держбюджет у другому читанні 22 листопада.

«Навіть якщо припустити, що бюджет не встигають ухвалити, жодних катастрофічних наслідків не буде, дефолту й чогось страшного для економіки не відбудеться. Кредит МВФ – це менш ніж 1% ВВП, який жодним чином критично не може вплинути на економічну ситуацію в країні», – зазначив Невмержицький.

Якщо говорити про економіку, важливі потреби, наприклад, обслуговування боргу, оскільки більш ніж 4 мільярди наступного року ми повинні будемо заплатити, то слід нам відпустити корупційні нитки й в економіку прийдуть ці гроші, уточнив він.

«Мільярд доларів – не критична для нашої держави сума. Про дефолт мови бути не може. Хіба що в контексті маніпуляцій з боку політиків», – додав експерт.

За його словами, маніпуляцій і так більш ніж достатньо, починаючи з цін на газ і закінчуючи корупційними рухами держави.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

Усе-таки цього року, скоріш за все, бюджет ухвалять вчасно, оскільки ніхто не хоче зайвих складнощів.

«Складно назвати ситуацію в економіці збалансованою, але поки не видно, що в нас є рак, лебідь і щука, образно кажучи, які мають намір тягнути в різні боки. Нікому не вигідно затягувати ухвалення бюджету. Цього разу проголосують усе вчасно», – резюмував Євген Немержицький.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав ухвалити держбюджет до 1 грудня 2018 року. Більше про параметри держбюджету – на інфографіці.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки коштів Україна отримала від МВФ за роки незалежності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: