Рада підтримала за основу закон про прилеглу зону України

Читать на русском
Верховна Рада підтримала за основу в першому читанні законопроект про прилеглу зону України.

Верховна Рада підтримала за основу в першому читанні законопроект №8361 про прилеглу зону України.

Про це пише «Слово і Діло».

Законопроект за основу підтримали 238 парламентарів.

У пояснювальній записці підкреслюється, що наразі Україна не встановила прилеглої зони. Відповідно, відсутній і нормативно-правовий акт, який регулював би її правовий статус та режим.

Документом пропонується встановити прилеглу зону України, визначити її правовий статус та режим, надати Україні можливості здійснювати митний, фіскальний, імміграційний та санітарний контроль у прилеглій зоні, а також мати права й здійснювати обов’язки щодо затонулих у прилеглій зоні археологічних та історичних об’єктів.

Ухвалення проекту необхідне й для попередження здійснення контрабандних операцій та нелегальних суднозаходів до закритих портів тимчасово окупованих територій України.

Так, прилегла зона України – це морський район, який прилягає до територіального моря України і зовнішня межа якого перебуває на відстані 24 морських миль, відлічуваних від тих самих вихідних ліній, що й територіальне море України.

Нагадаємо, в Азовському морі до кінця 2018 року планується створення військово-морської бази Військово-морських сил (ВМС) Збройних сил України.

Президент України Петро Порошенко наголошував, що метою Росії є окупація Азовського моря.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: