Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Євтушок

Читать на русском
Євтушок виконав 58 відсотків обіцянок. Йому залишилося домогтися скасування недоторканності нардепів і проголосувати за скасування безвізу з РФ.
Сергій ЄвтушокСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Євтушок (фракція «Батьківщини»).

Євтушок пройшов до парламенту в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №156 (Сарни, Рівненська область). Він є членом комітету Верховної Ради України з питань транспорту. За час каденції нардеп дав 19 обіцянок, з яких 11 виконав, а 5 – провалив.

У квітні нардеп пообіцяв подати депутатські запити щодо фірм, які недобросовісно використовують бюджетні кошти, призначені для харчування дітей. Але відтоді він не подав жодного запиту з цього приводу.

Провалив нардеп обіцянку про те, що «Батьківщина» зробить усе для того, щоб створити тимчасову слідчу комісію з розслідування діяльності Валерії Гонтаревої на посаді голови НБУ. За рік у прес-службі партії нам повідомили, що депутати фракції неодноразово зверталися до спікера Верховної Ради з письмовими вимогами поставити на голосування вже внесений на розгляд проект постанови про створення ТСК. Але це не дало очікуваного результату.

Сергій ЄвтушокНародний депутат України

Однак фракція не зареєструвала в парламенті проект постанови з вимогою якнайшвидшого розгляду ініціативи зі створення тимчасової слідчої комісії. Ще одним із методів тиску на керівництво Верховної Ради є блокування президії та трибуни парламенту. Депутати «Батьківщини» не скористалися такою можливістю.

Також Євтушок провалив обіцянку голосувати за зняття недоторканності з шістьох депутатів, щодо яких Генпрокуратура скерувала до Верховної Ради подання. Йдеться про Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгенія Дейдея, Максима Полякова, Борислава Розенблата та Михайла Добкіна. Нардеп не проголосував за подання на Лозового.

Три роки тому Євтушок завив, що «Батьківщина» повторно наполягатиме на розгляді «соціального пакета» парламентом. Нагадаємо, що фракція запропонувала п'ять законопроектів: два щодо зниження тарифів на газ, теплопостачання й гарячу воду, два – про скасування податку на пенсію й один – щодо індексації пенсій і зарплат.

Сергій ЄвтушокНародний депутат України
Євтушок запевнив, що голосуватиме за зняття недоторканності з 6 депутатівСказано 10 липня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Однак, незважаючи на продовження роботи другої сесії парламенту VIII скликання до 1 вересня 2015 року, парламент не розглянув законопроекти про зниження тарифів, скасування податків на пенсію й щодо індексації пенсій і зарплат. Про це повідомила Юлія Тимошенко.

Впорався нардеп із запевненням, що фракція не підтримає призначення Якова Смолія на посаду голови НБУ.

«Ми не голосуватимемо за призначення Якова Смолія, тому що в нас є багато запитань до нього», – сказав він.

Під час голосування за призначення Якова Смолія на посаду голови НБУ в березні 2018 року фракція «Батьківщини» одноголосно не підтримала цю ініціативу.

Також Євтушок запевнив, що фракція «Батьківщини» в жодному разі не підтримає законопроект про реінтеграцію окупованих територій Донецької та Луганської областей.

«Президент пропонує продовжити дію закону, що був ухвалений попередньою Верховною Радою на виконання Мінських домовленостей, які за ці роки показали свою неефективність. Ба більше, цей закон передбачає можливість проведення виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей», – заявив політик.

Сергій ЄвтушокНародний депутат України
Євтушок запевнив, що підтримає зміни до закону про заочне правосуддяСказано 21 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Відзначимо, що під час ухвалення за основу та в цілому другого президентського законопроекту про реінтеграцію Донбасу в жовтні 2017 року «Батьківщина» не голосувала за цю ініціативу.

Як і обіцяв, Євтушок підтримав зміни до закону про заочне правосуддя, який дав можливість передачі до суду справи щодо Віктора Януковича.

Нардепу залишилося виконати ще три обіцянки. Він запевнив, що «Батьківщина» підтримає постанову про скасування безвізового режиму з Російською Федерацією. Відповідна постанова чекає на розгляд у сесійній залі.

У передвиборчій програмі «Батьківщини» є обіцянка домогтися законодавчого врегулювання видобутку бурштину місцевим населенням. Ще три роки тому парламент ухвалив у першому читанні проект закону «Про видобування та реалізацію бурштину», співавтором якого був Сергій Євтушок. Однак на початку 2017 року Верховна Рада зняла документ із розгляду, хоча сам Євтушок голосував «за».

Сергій ЄвтушокНародний депутат України
Євтушок обіцяє домогтися законодавчого врегулювання видобутку бурштину місцевим населеннямСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Додамо, що Сергій Євтушок разом з іншими народними депутатами зареєстрував ще один законопроект, метою якого, згідно з пояснювальною запискою, є вдосконалення законодавства у сфері видобутку корисних копалин індивідуальними старателями та артілями. Також документ передбачає врегулювання відносин, пов'язаних з організацією роботи старателів, отриманням дозвільних документів, забезпечення безпечних умов праці, охорони навколишнього середовища, зменшення тіньового ринку корисних копалин. Законопроект чекає на розгляд.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: