«Теплі кредити»: яка ситуація з їх видачею

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Кошти на «теплі кредити» закінчуються ще в червні, щороку, скільки б їх не заклали. Проблема в тому, що закладають їх свідомо дуже мало.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» з питань енергозбереження Тетяна Бойко.

«У червні закінчилися кошти на «теплі кредити». Потім було доручення прем’єра Мінрегіону негайно знайти кошти, але грошей не знайшли. Потім усе тягнулося до вересня, знову було доручення, тягнули до 20 жовтня, коли вийшла постанова про виділення додаткових 11 мільйонів гривень. Тепер потрібна процедура, щоб ці кошти отримали люди», – зазначила Бойко.

За її словами, цей процес непростий, а терміни стислі.

Вона не виключила, що в ОСББ в кращому разі залишиться два тижні на виконання робіт, а утеплення будинків за тиждень-два зробити неможливо.

Експерт підкреслила, що коштів на «теплі кредити» не вистачає завжди. При цьому звернення є постійно.

«Це фізособи, власники індивідуальних будинків, ОСББ, але гроші фактично є перші два-три місяці. Якщо звернутися в проміжку з лютого до середини травня, то кошти будуть. Якщо в інший час, то, скоріш за все, коштів не буде. Тому може з’явитися думка, що «теплими кредитами» користуються, грубо кажучи, обрані. Насправді, хто встиг, той і отримав допомогу», – пояснила вона.

Чому одним вистачає коштів, а іншим – ні, питання складне. Можливо, хтось має більше інформації, хтось боїться, не знає, як діяти, додала фахівець.

«Однак, якби коштів від початку закладали достатньо, отримати могли б усі. Наразі їх отримують ті, хто перший взявся за це питання що на державному, що на місцевому рівні», – резюмувала Тетяна Бойко.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що в 2019 році держава планує виділити на «теплі кредити» 400 мільйонів гривень.

Нагадаємо, 11 вересня 2018 року Гройсман пообіцяв збільшити фінансування програми «теплих кредитів» на 100 мільйонів гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: