В Україну їдуть експерти МВФ для обговорення бюджету. Які вимоги?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Наразі головна умова кредиторів стосується бюджету, зокрема того, щоб кошторис був збалансований.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи приїзд експертів МВФ до Києва для консультацій щодо проекту бюджету на 2019 рік.

«Основна увага МВФ зосереджена буде на збільшенні витратної частини, тому що перед виборами зрозуміло, що більшість депутатів намагатимуться на свій округ отримати додаткові кошти», – зазначив Савченко.

Відповідно, в цьому закладений великий ризик, що буде збільшений дефіцит бюджету, який не буде чим покривати, уточнив він.

«Під час виборів міжнародні фінансові організації, як правило, не позичають, або ж потрібно виходити на міжнародні ринки й позичати під 9,5%, що згубно для країни», – підкреслив він.

На його думку, саме тому МВФ радитиме, щоб можливості фінансування бюджетного дефіциту співпадали з цим дефіцитом.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

«Це перша вимога. По-друге, представники МВФ, звичайно, будуть проти податку на виведений капітал, який, по суті, створює додатковий бюджетний дефіцит, за різними оцінками, в 30 мільярдів гривень», – констатував він.

За його словами, важливим буде своєчасне ухвалення бюджету – на початку грудня.

«Можливості для своєчасного ухвалення бюджету є. Це в інтересах Порошенка та Гройсмана, тому що саме за таких умов ми ще зможемо отримати кредит від МВФ у 2 мільярди доларів. Тоді не буде жодних ризиків і проблем із валютою наступного року», – пояснив економіст.

Він додав, що БПП та НФ зацікавлені у своєчасному ухваленні бюджету, хоча, звичайно ризики є, оскільки політичні суперечки між ними можуть призвести до складнощів.

«Тому будуть політичні торги. Ризики є, але й імовірність того, що роздадуть гроші кому потрібно, ключовим гравцям, і швидко ухвалять бюджет, також є», – резюмував Олександр Савченко.

Додамо, відповідно до соцопитувань, більш ніж половина українців (53,5%) вважають негативним вплив Міжнародного валютного фонду на політику України.

Більше про параметри бюджету-2019 – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: