Берлін представив план із глобального роззброєння

Читать на русском
Для збереження миру в Європі необхідно переосмислити політику роззброєння і контролю над озброєннями, вважає міністр закордонних справ Німеччини Хайко Мас.

Для збереження миру в Європі необхідно переосмислити політику роззброєння і контролю над озброєннями, вважає міністр закордонних справ Німеччини Хайко Мас.

У гостьовому коментарі, опублікованому на сайті журналу Der Spiegel, Мас застеріг від розриву договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності та запропонував чотири пункти, які, на його думку, необхідно врахувати при глобальному роззброєнні, пише «Слово і Діло».

Путін запропонував Трампу взаємне роззброєння. Що з цього вийде?Путін у Гельсінкі передав Трампу секретну записку, в якій містилася пропозиція про взаємне роззброєння. У ситуації розбирались експерти.

«Швидкий успіх не гарантований..., але мир і безпеку ми створюємо не у взаємній протидії, а спільно», - зазначив Мас, підкресливши, що Німеччина буде наполегливо виступати за роззброєння, так як «тільки таким чином може бути зупинена подальша глобальна гонка озброєнь».

По-перше, на думку Маса, необхідно «нарешті налагодити між американцями, європейцями і росіянами серйозну взаємодію, що враховує ризики, які для всіх нас створюють нові системи зброї і неповноцінну архітектуру контролю над озброєннями». По-друге, Німеччина представить пропозиції для всеосяжного і прозорого механізму з контролю, а також буде сприяти дискусії про такий звід правил на міжнародному рівні.

По-третє, Мас назвав справедливим твердження США про те, що нарощування військового потенціалу Китаю не сприяло створенню атмосфери довіри. Міністр пообіцяв використовувати переговори, які він планує провести в Пекіні в найближчі дні, для того, щоб «домогтися більшої прозорості й більш суворого контролю над озброєннями».

По-четверте, Мас наголосив на необхідності стежити за тим, щоб контроль над озброєннями йшов у ногу із технічним прогресом. «Якщо ми не будемо діяти на випередження, фантастика перетворитися в смертельно небезпечну реальність», - попередив дипломат, зазначивши, що, зокрема, мова йде про самокеровані бойові системи.

Німеччина запустила в рамках ООН ініціативу щодо заборони такої зброї і має намір сприяти створенню механізму правил для контролю за нею на міжнародній конференції, яка відбудеться в Берліні в 2019 році.

Раніше були озвучені терміни денуклеаризації КНДР. Також в КДНР назвали умови, за яких підуть на ядерне роззброєння.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: