Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Михайло Добкін

Читать на русском
Михайло Добкін обіцяв узяти участь у президентських виборах, а після приходу до влади повернути приватизовані підприємства й встановити повалені пам'ятники.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Михайло Добкін (фракція «Опозиційного блоку»).

Добкін був обраний до парламенту на виборах у 2014 році за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він встиг дати 52 обіцянки, 13 з яких виконав (25%), а 15 – провалив.

Як і його колеги з фракції, Добкін провалив передвиборчу обіцянку зупинити інфляцію на рівні не більш ніж 5%. «Слово і Діло» розцінило цю обіцянку, як популістську, оскільки рівень інфляції залежить від зовнішньо- та внутрішньоекономічних факторів, а не від законодавчої роботи народних депутатів.

У лютому Добкін пообіцяв підтримати призначення Якова Смолія на посаду голови Національного банку України. Але під час голосування у Верховній Раді за відповідну постанову депутат був відсутній і обіцянку не виконав.

Також нардеп провалив обіцянку подати до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Генеральну прокуратуру заяву щодо розпалювання релігійного конфлікту журналістами «Радіо Свобода». «Журналісти «Радіо Свобода» сприяють розпалюванню в Україні релігійних конфліктів. Редакційна політика цього грантового ЗМІ й дії окремих журналістів ідуть у розріз із законами України й журналістськими стандартами. Відповідні заяви подам до Нацради та ГПУ», – заявив він після публікації у виданні матеріалів про відмову священика УПЦ МП проводити обряд поховання над хрещеною в іншій церкві дитиною.

Але в Нацраді пізніше повідомили, що Добкін не звертався до них із відповідним запитом. Те ж саме сказали й у Генпрокуратурі. Сам депутат «Слову і Ділу» сказав, що особисто писав листи генпрокурору, міністру внутрішніх справ та голові Нацради. Пізніше він опублікував ці звернення в соцмережах, але вони стосувалися зовсім інших питань.

Крім того, депутат не зміг виконати передвиборчу обіцянку сприяти реформуванню правоохоронної системи. Фракція «Опозиційного блоку» й він сам не голосували за законопроекти «Про Національну поліції», «Про органи внутрішніх справ» та «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією та правоохоронними органами держави».

Як і обіцяв, Добкін не підтримав у парламенті пенсійну реформу та зняття депутатської недоторканності з Надії Савченко.

У листопаді минулого року нардеп пообіцяв створити власну політичну партію, яка кардинально відрізнятиметься від інших. «Я працюю над створенням нового політичного проекту, який кардинально відрізнятиметься від усіх тих, що зараз є. Я не хочу робити ще одну партію «За все хороше проти всього поганого», їх уже мільйон у нашій країні. Я хочу зробити проект, який дозволить людям, помріявши, побачити реальність із поверненням нам усім тієї України, яку ми дуже любили», – розповів Добкін. Уже в лютому нардеп повідомив, що зареєстрував партію під назвою «Християнські соціалісти», вона є в реєстрі громадських формувань. Таким чином, він дотримав свого слова.

У процесі виконання в Добкіна залишаються 24 обіцянки. Зокрема, нардеп уже пообіцяв узяти участь у виборах президента в 2019 році й почав давати обіцянки щодо того, що він зробить у разі перемоги. Серед його планів – відновити мобільний зв'язок на території Донецької, Луганської областей і Криму, а також передати полякам Олеський та Підгорецький замки.

Також він пообіцяв після приходу до влади націоналізувати приватизовані підприємства. «Гастролери уже, схоже, пакують валізи. Це я говорю, судячи зі списку підприємств, виставлених на продаж. Вибачте, на приватизацію. Хочу відразу попередити «інвесторів», купите в бариг – даремно витратите гроші. Ми все потім повернемо», – запевнив Добкін.

Ще раніше він заявив, що в разі приходу до влади поверне на посади всіх люстрованих чиновників і відновить повалені в межах декомунізації пам'ятники.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: