Протест жителів скандальної новобудови Войцехівського: в чому причина та як вирішити проблему

Читать на русском
Власники житла у комплексі Мега-Сіті звинувачують у своїх бідах компанію Дім-сервіс 19 і столичного постачальника електроенергії ДТЕК. Київські електромережі.

Упродовж останніх двох днів Лівий берег Києва скували затори. Люди не могли дістатися додому та на роботу, опинилися заблокованими декілька маршрутів громадського транспорту.

Надзвичайну ситуацію спровокували мешканці комплексу «Мега-Сіті», які перекрили Харківське шосе, протестуючи проти відключення їхніх будинків від комунікацій. Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Страна.UA».

У Мінрегіоні дозволили узаконити самовільні будівництва: що це дасть українцямУ Мінрегіоні оголосили про запуск механізму будівельної амністії для дачних і приватних будинків, які були збудовані без дозвільних документів.

Як відомо, «Мега-Сіті» входить до колекції скандального забудовника Войцехівського. Йому вдалося звести кілька будинків на Харківському фактично без документів. Хоча людям вручили ключі від квартир, об'єкт так і не був офіційно введений в експлуатацію, в результаті підключення до комунікацій відбулося через сумнівних посередників, без прямих договорів. І щойно в посередників накопичуються критичні борги (а цього разу вони досягли 3 млн грн), постачальники припиняють надавати послуги. Навіть якщо самі мешканці справно платять за рахунками.

Мешканці «нехороших будинків» перекривають проїжджу частину не вперше. Влітку минулого року вони точно так само протестували на Харківському шосе. Тоді проблему вдалося якось залагодити, але кардинально її так і не вирішили.

Власники квартир «Мега-Сіті» звинувачують у всіх своїх бідах обслуговуючу компанію «Дім-сервіс 19» і столичного постачальника електроенергії «ДТЕК. Київські електромережі». Перша нібито не розраховувалася з постачальником за електроенергію, хоча люди справно оплачували свої рахунки. А друга, за словами мітингувальників, відмовлялася підписувати з ними прямі договори.

За інформацією прес-служби «ДТЕК. Київські електромережі», з 30 жовтня два будинки в Дніпровському районі столиці (Харківське шосе, 19 і 19-А) залишилися без світла (проблеми з водою виникли вже через відсутність електроенергії – ред.). Причина – борги ТОВ «Дім-Сервіс 19», що перевищили 2 млн грн.

«Дім-Сервіс 19» є балансоутримувачем будинків ЖК «Мега-Сіті» скандального забудовника Войцехівського. Об'єкти отримують електроенергію за тимчасовими договорами. Починаючи з 2016 року «Дім-Сервіс 19» платить за спожиті послуги несвоєчасно та не в повному обсязі. Ми неодноразово пропонували узгодити графік погашення заборгованості. Балансоутримувач також має якомога швидше виконати технічні умови й укласти договір про приєднання до електромереж за постійною схемою живлення. Це дозволило б вирішити суперечливу ситуацію й знизить мотивацію відключення. «Дім-Сервіс 19» так цього й не зробив», – розповіли в прес-службі «ДТЕК. Київські електромережі».

Як повідомили в «ДТЕК. Київські електромережі», борг реструктуризували, склали графік погашення, і «якщо будуть платити, то проблем не виникне», запевнили в компанії.

Поки що відкритим залишається питання, хто ж платитиие, скандальний балансоутримувач будинків «Мега-Сіті» ситуацію не коментує. За даними «ДТЕК. Київські електромережі», компанія перерахувала перший транш у розмірі 250 тис. грн. Але не виключено, що людям, які, за їхніми словами, й так платили за світло, доведеться заплатити ще раз. У двох будинках, які залишилися без електрики, проживають близько 2 тис. осіб. Отже, щоб розрахуватися з боргом у 3 млн грн, кожному доведеться сплатити ще близько 1,5 тис. грн.

Сьогодні в Києві кілька десятків новобудов, які експерти зараховують до проблемних. Частина з них уже заселена, а частина – будується, й там активно продають квартири.

За даними domik.ua, на початок цього року лише на Лівому березі будувалося понад 20 будинків із сумнівним статусом. Найбільше їх якраз у тому ж Дніпровському районі (загалом 10, у тому числі «Нова хвиля», «Стародарницький», «Доміно», «Флагман», «Родинний затишок» та інші). На Правому березі лідирує за кількістю сірих будівництв Шевченківський район (загалом їх 16, у тому числі «Прибалтійський», «Покрова», «Кузьмінський», «Ясногорський» та інші). Нараховується близько 70 проблемних будівництв.

За фактом такі будинки, хоч їх і добудовують, в експлуатацію офіційно не вводять. У результаті власники квартир можуть залишитися без адреси та без комунікацій. Якщо їх і підключають, то на певних умовах і, як правило, тимчасово – постачальник погоджується «увійти в становище» поки забудовник або балансоутримувач залагодить усі нюанси й розбереться з документами. Такі тимчасові підключення відбуваються за схемою, як для будмайданчика, й там навіть після заселення будинку можуть зберігатися більш високі тарифи (як для юридичних осіб, а не для населення). Вода на такі об'єкти подається в режимі «для технічних робіт», що також знімає з постачальників будь-яку відповідальність.

Варто зазначити, що левова частка проблемних будинків у Києві – спадщина скандального забудовника Войцехівського. Хоча дедалі частіше його приклад наслідують й інші забудовники.

Будівельні «євробляхи» як ідеологію впровадив Войцехівський. Ще багато років тому він «придумав» будувати будинки, не просто не маючи повного пакета документів (зараз будівництва не часто їх мають), а у форматі самобуду, не маючи техумов на комунікації, землі, дозволів. Так дешевше – й люди почали звертатится до офісів продажів. Суть роботи компаній за його моделлю не нова, проте багато горе-інвесторів вкладаються й надалі, знаючи про це.

Зрозуміло, що така кількість неблагополучних новобудов загрожує Києву проблемами. Невідомо, коли увірветься терпець у мешканців того чи іншого будинку та як вони вирішать боротися за світло й тепло в своїх квартирах.

Щоб узаконити свої будинки, вони тепер або мають судитися із забудовниками, вимагаючи в тих доробити об'єкти й таки ввести їх в експлуатацію, або займатися цим самостійно. Але останнє занадто дорого й клопітно. Людям доведеться скидатися вже не по 1-1,5 тис. грн, як за прострочені платіжки за світло, а по 10-20 тис. грн і більше. Адже проблемні будинки тому й проблемні, що привести їх у відповідність до вимог (містобудівних, технічних тощо) занадто дорого, а іноді й просто нереально.

Нагадаємо, в червні біля посольства США в Києві пройшов мітинг ошуканих вкладників житлового комплексу «Шевченківський квартал». Тоді мітингувальники перекрили рух транспорту на вулиці Сікорського в Шевченківському районі. Акцію протесту організували люди, які чотири роки тому вклали гроші в забудову квартир і не отримали обіцяне житло у вказані терміни. За їхніми словами, забудовник Олег Ріпа мав здати першу секцію ще в березні 2016 року. Замість цього він припинив будівництво й «вийшов із гри».

Як повідомляють джерела «Слова і Діла», на сьогодні інтереси цього забудовника лобіює» чинний народний депутат від фракції «Батьківщини».

Раніше в Києві на будівельному майданчику на Осокорках відбулися зіткнення між протестувальниками та правоохоронцями: за попередніми даними, затримли близько 40 осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: