«Вибори» в ОРДЛО: що має на меті Путін

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Навряд чи «вибори» в ОРДЛО спровокують збройну агресію на Донбасі. Навпаки, в РФ зацікавлені в якійсь тиші, щоб хоч якось імітувати волевиявлення й хоч хтось прийшов на дільниці.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«Ескалація конфлікту, посилення протистояння на лінії розмежування моливе. Але сьогодні РФ і бойовики впевнені, що будь-яка ескалація піде на руку чинній українській владі. Тому говорити про наступ з боку РФ немає підстав», – зазначив Бортник.

«Вибори» нічого не змінять, як і ті, що проходили восени 2014 року, коли були обрані Захарченко та Плотницький, додав він.

За його словами, «вибори» в ОРДЛО мають кілька цілей. По-перше, підвищення лояльності на цих територіях, оскільки там все-таки проживають 3 мільйони людей.

«Не зовсім така ситуація, як багато хто малює. Немає абсолютного контролю. Думка суспільства важлива і для РФ, і для бойовиків», – уточнив політолог.

Крім того, це ще й гібридна інформаційна відповідь на вбивство Захарченка, за яким, на думку РФ, стоїть Україна, підкреслив він.

Вісім країн закликали РФ скасувати «вибори» на ДонбасіВісім країн засудили проведення фейковх виборів на окупованій території Донбасу та закликали Росію припинити підтримувати бойовиків «ЛНР» і «ДНР».

«При цьому для РФ це ще й спосіб тиску на Захід, демонстрація певної готовності посилювати інтеграцію так званих «ЛНР» і «ДНР» до свого складу, аж до реалізації осетинського та абхазького сценаріїв, якщо не буде зрушень у частині Мінських угод», – пояснив експерт.

На його думку, не випадково ці «вибори» співпали із санкціями проти України та виборчим періодом в Україні.

«Це інформаційно б'є по тезису президента України про армію. У період виборів в Україні вибори ще двох «ватажків» у Луганську та Донецьку битимуть по доктрині про те, що ми перемогли у війні. Ось для чого це робиться. Скасувати потенційно вибори можна було б, тільки якщо різко почалося б виконання Мінських угод. Але передумов для цього немає», – резюмував Руслан Бортник.

Нагадаємо, що бойовики «ДНР/ЛНР» ухвалили рішення про проведення так званих виборів «голів» і «депутатів парламентів» 11 листопада 2018 року. Це рішення ухвалили після вбивства ватажка «ДНР» Олександра Захарченка в окупованому Донецьку.

Як відомо, вже вісім країн закликали РФ скасувати «вибори» на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: