Навіщо насправді Путіну санкції проти України?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Скоріш за все, Росія запровадить персоніфіковані санкції проти окремих українських політиків та підприємств.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи запровадження санкцій РФ проти України.

«Малоймовірно, що санкції будуть секторальними чи галузевими. Це санкції, що будуть спрямовані проти бізнесу конкретних українських політиків чи бізнесменів, які підтримують українські політичні сили. Причина в тому, що для РФ ці санкції – передвиборчий удар для спонсорів проукраїнських політичних сил», – зазначив Новак.

Коли до виборів в Україні менш ніж півроку, звичайно, мета таких санкцій – знизити можливості бізнесменів і політиків проукраїнського та проєвропейського напрямку, уточнив він.

Крім того, не виключений варіант, що санкції пов'язані з автокефалією, як помста тим політикам в Україні, що її підтримували, але, знову ж таки, в контексті виборів, додав експерт.

«Автокефалія й сама підтягнута в часі до виборів, хоча це можна було ініціювати раніше», – підкреслив він.

Торгівля з окупантом: що Україна досі продає та купує в Росії?Попри 3,5 роки війни, українсько-російські економічні відносини все ще досить жваві: експортуємо метал, імпортуємо нафтопродукти... І не тільки.

На його думку, українські санкції у відповідь мають бути в конексті міжнарождного пакета санкцій – американських та європейських.

«Якщо говорити про додаткові санкції проти РФ у відповідь, то, безумовно, вони мають бути такими, що не зашкодять нашій економіці. Якщо, наприклад, ми зараз будемо обмежувати транзит заліницею, транзит газу, то завдамо більшої шкоди собі, ніж РФ. Це для нас важлива частка доходу. Українські санкції просто мають іти в унісон із західними», – резюмував Андрій Новак.

Відзначимо, за даними Держстату, Росія стала найбільшим торговим партнером України в 2017 році.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що Україна досі продає й купує в Росії. Детальніше – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: