Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Іван Кириленко

Читать на русском
Кириленко не виконав і половини обіцянок. До кінця каденції йому потрібно скоротити кількість податків і допомогти переселенцям повернутися до відновлених міст Донбасу.
Іван КириленкоСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Іван Кириленко (фракція «Батьківщини»).

Кириленко був народним депутатом України II, III, IV, V скликання, а також VIІ й VIII скликань. У листопаді 2014 року він пройшов до парламенту за загальнодержавним багатомандатним округом. За час нинішньої каденції він дав 37 обіцянок, з яких 14 виконав (38%), а 8 – провалив.

Іван КириленкоНародний депутат України

Нардеп впорався з передвиборчою програмною обіцянкою зобов'язати чиновників і депутатів декларувати не лише доходи, а й витрати, при тому, що їхні податкові декларації будуть оприлюднені в інтернеті. Два роки тому він підтримав законопроект щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати.

Згідно з документом, уже з 2016 року народні депутати, чиновники, прокурори, судді та інші високопосадовці зобов'язані подавати декларації в електронній формі. Також була запроваджена кримінальна та адміністративна відповідальність за недостовірність поданих даних.

Ще одну передвиборну обіцянку – домогтися запровадження Україною санкцій проти Росії – Кириленко виконав, проголосувавши три роки тому за проект закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» (щодо надання уряду повноважень застосовувати адекватні заходи економічного характеру до держави-агресора). Закон дав можливість Кабміну запровадити з 1 січня 2016 року дзеркальні санкції проти Росії.

Аналогічним чином нардеп виконав запевнення домогтися визнання Росії державою-агресором. Коли на початку 2018 року Верховна Рада ухвалювала законопроект про деокупацію Донбасу, де, зокрема, йшлося про визнання РФ державою-агресором, Кириленко голосував «за».

При цьому нардеп провалив програмну обіцянку «Батьківщини» запустити програму з повернення Криму до складу України. З огляду на те, що розробка стратегії повернення Криму стосується повноважень виконавчої гілки влади, ця обіцянка від самого початку була популістською.

Не зміг нардеп виконати запвнення, що до 7 травня 2015 року «Батьківщина» доб'ється зниження тарифів на газ.

«Ми обов’язково доб’ємося скорочення тарифів на газ. Зволікати не можна, тому це необхідно зробити до 7 травня», – заявив він під час поїздки до Сум.

Іван КириленкоНародний депутат України
Кириленко пообіцяв домогтись запровадження Україною санкцій проти РосіїСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

У зазначені терміни ціна на газ не була знижена, проте відзначимо, що 13 травня 2015 року в Раді був зареєстрований проект закону щодо здешевлення вартості газу для населення, ухваалення якого дозволило б знизити тарифи на газ для українців. Співавтором документа була Юлія Тимошенко. Зараз документ чекає розгляду в другому читанні.

Ще одна передвиборча обіцянка – створити при кожному відомстві незалежні громадські ради – виявилася проваленою, оскільки фракція «Батьківщина» не зареєструвала жодної законодавчої ініціативи з цього приводу.

Додамо, що ще в листопаді 2010 року Кабмін ухвалив рішення про створення громадських рад при органах виконавчої влади. Згідно з документом, до компетенції цього колегіального виборного консультативно-дорадчого органу належить контроль діяльності виконавчої влади та взаємодія державних органів із громадськістю. Втім, громадські ради не мають права вето.

Іван КириленкоНародний депутат України
Кириленко пообіцяв запустити програму з повернення Криму до складу УкраїниСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

До кінця каденції Кириленку потрібно виконати ще 12 обіцянок. Всі вони є передвиборчими й зафіксовані в програмі «Батьківщини».

Чотири роки тому Кириленко пообіцяв провести реформу пенітенціарної системи. У листопаді 2015 року парламент ухвалив так званий «закон Савченко», який підтримали 13 народних депутатів від «Батьківщини».

У 2016 році розпорядженням Кабміну були ліквідовані територіальні органи управління Державної пенітенціарної служби й створені територіальні органи Міністерства юстиції.

Крім того, згідно з програмою Мін'юсту, реформування Державної пенітенціарної служби потребує й інших змін законодавства, зокрема у сфері функціонування слідчих ізоляторів і установ виконання покарання відповідно до європейських норм.

Іван КириленкоНародний депутат України
Кириленко пообіцяв сприяти проведенню реформи пенітенціарної системиСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

У вересні 2016 року Рада ухвалила два проекти закону: щодо вдосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення та стягнення й про право засудженого відбувати покарання за місцем проживання. За перший документ проголосували 7 народних депутатів від «Батьківщини», за другий – 6.

Ще один документ щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених фракція підтримала 12 голосами. Чекає розгляду в Раді проект закону про забезпечення окремих категорій засуджених права на справедливий вирок.

Вельми туманні перспективи виконання обіцянки сприяти поверненню переселенців і відновленню зруйнованих війною міст, в яких будуть сформовані нові правоохоронні та судові органи. Поки жодних конкретних кроків для втілення обіцянки в життя нардеп не зробив. Аналогічна ситуація із запевненням відновити безкоштовну видачу земельних актів.

Іван КириленкоНародний депутат України
Кириленко запевнив, що зменшить кількість існуючих податківСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Щодо наміру спростити процедуру сплати та зменшити кількість наявних податків і зборів, яких має залишитися не більш ніж шість, то ймовірність виконання цього запевнення занадто низька. У грудні 2014 року Верховна Рада ухвалила проект закону щодо податкової реформи, яким передбачалося скоротити кількість податків і зборів із 22 до 9. Іван Кириленко підтримав цю ініціативу.

За рік парламент ухвалив зміни до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році. «Батьківщина» не підтримала це рішення. За словами нардепа Валерія Дубіля, ухвалена податкова реформа передбачала збільшення кількості податків.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: