Зустріч Трампа та Путіна: чого чекати та як змінилися відносини країн

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Якщо повернутися до зустрічі в Гельсінкі, то, як стало зрозуміло за її результатами, політики або ні про що не домовились, або РФ не виконала те, про що домовилися. Розголосу тоді надав сам факт, що Трамп зробив Путіна рукопожатним.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, оцінюючи можливість другої зустрічі лідерів США та РФ у Парижі 11 листопада.

«Зараз шансів на зустріч менше, ніж того разу в Гельсінкі. Однак такі шанси все одно не нульові. Трамп усе ще, здається, перебуває в ілюзії, що є великим переговірником, здатним домовитися з усіма. Хоча, однозначно, ілюзій щодо РФ у нього поменшало. Підтвердженням цьому є заяви щодо розриву ракетного договору», – зазначив Дикий.

На його думку, риторика про розрив договору свідчить про те, що потроху, але в Трампа вимальовується реалістичне бачення «друга Володимира Путіна» й дотримання ним будь-чого, про що була домовленість.

Тому шансів на зустріч менше, ніж минулого разу, але ймовірність того, що переговори будуть, залишається, додав він.

«Результат нової зустрічі буде таким самим, як у Гельсінкі, тобто ніяким», – уточнив експерт.

Потрібно чітко розділяти відносини самотнього ковбоя Трампа із самотнім чекістом Путіним та відносини США й РФ.

Відносини США як провідної країни та РФ як країни-вигнанця такі, якими й мають бути, продовжив Дикий.

За його словами, залишається ще низка моментів. США не хочуть жертвувати своїми інтересами, наприклад, щодо співробітництва в космосі, однак нещодавнє падіння російського космічного корабля з американським астронавтом на борту ставить під питання й цей напрям.

«Тепер у США взагалі постане питання, чи залишилися в РФ ще ті технології, заради яких це співробітництво підтримували», – підкреслив він.

Трамп і Путін провели зустріч у Гельсінкі: що пишуть у соцмережахДональд Трамп і Володимир Путін провели переговори в Гельсінкі. Слово і Діло зібрало, що про підсумки зустрічі думають у соцмережах.

Загалом, позиція США щодо РФ що далі, то більш однозначна. Зокрема, це видно за тим, як змінюється військова підтримка України, констатував експерт.

«У 2014 році, коли в нас була гаряча фаза війни, вся американська допомога зводилася до харчових пайків, а далі ми дійшли до Javelin. Тепер до нас через Атлантику надходять патрульні катери, зроблена пропозиція надати нам фрегати, а Волкер навіть порушив питання щодо протикорабельних ракет. Це вже суттєва допомога», – пояснив він.

Фахівець наголосив, що за змінами військової підтримки України можна побачити, як змінюється ставлення до Росії. Її що далі, то більше в США сприймають як ворога, причому не найсильнішого, а дрібного й надокучливого.

_«Друг Володимир» дуже мріяв про те, щоб світ знову став біполярним. Він не помітив, що світ насправді вже став біполярним. Просто другий полюс – не Москва», – акцентував він.

«Зараз глобальна геополітика вирішується в контексті Вашингтон-Пекін. РФ відведена роль сировинного придатку Китаю й такого собі небезпечного хулігана, з яким намагаються не зв’язуватися, бо воно собі дорожче, але коли він нахабніє, то дають відсіч», – підкреслив експерт.

Він нагадав, що на самому початку риторика Держдепу зводилася до того, що до Трампа все було не серйозно, а він зараз прийде до влади й з усіма домовиться. Однак домовленості щодо Кореї не факт, що дотримуються. Виходить, така крихітна Корея, але навіть щодо неї є питання. З Китаєм та Іраном Трамп також не домовився.

Із Путіним, як показала остання заява щодо ракетного договору, Трамп починає розуміти, що або він не домовився, або з нього поглузували. Тут варто віддати належне – коли Трамп бачить, що з нього глузують, він нервово реагує. Не виключено, що скоро він припинить реверанси в бік РФ та очолить «хрестовий похід» проти неї.

Поки що Трамп ще намагається нібито на своєму персональному рівні домовитися з Путіним. Машина працює повільно, але безповоротно, додав він.

На його думку, остаточною точкою неповернення було Солсбері.

«Після цієї історії навіть у Трампа вже щось змінилось. Все ж таки РФ починають сприймати тим, ким вона насправді давно вже є, – суто кримінальним державним утворенням. Це досить велика країна за територією, але третьорядною вже за економічними та технологічними можливостями, якою на сьогодні керує бандитське угруповання», – резюмував Євген Дикий.

Як відреагували соцмережі на зустріч Трампа з Путіним у Гельсінкі – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: