Санкції РФ проти України: по яких галузях буде найбільший удар

Читать на русском
Василь Юрчишин

Скоріш за все, санкції РФ стосуватимуться тих галузей, в яких Україна так чи інакше зацікавлена, експорт яких є найважливішим для нас.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи заяву РФ про запровадження санкцій проти України.

«Критичними є дві-три галузі, санкції щодо яких можуть бути болючими для України. По-перше, аграрний сектор, харчова промисловість. По-друге, ядерна енергетика, тому що ядерний сектор України і Росії поки взаємопов'язаний. Тривають поставки сировини, палива. По-третє, удар буде по металах», – зазначив Юрчишин.

За його словами, це ті три напрямки, які для України є важливими, але за останні роки вже відбулася значна переорієнтація на інші ринки.

У кожному разі, не варто драматизувати. Потрібно продовжувати пошуки виходу на інші ринки, додав він.

Крім того, з рішення РФ можна спробувати витягнути навіть певний позитив, уточнив експерт.

Торгівля з окупантом: що Україна досі продає та купує в Росії?Попри 3,5 роки війни, українсько-російські економічні відносини все ще досить жваві: експортуємо метал, імпортуємо нафтопродукти... І не тільки.

«Багато хто з представників влади продовжує успішно поєднувати патріотичну риторику з веденням бізнесу як з РФ, так і з окупованою територією. Цілком можливо, хоча не обов'язково, що це допоможе очистити таке явище. Тому що така ситуація – нонсенс», – пояснив він.

Сам факт того, що посилюються санкції, якісь додаткові обмеження, може посприяти очищенню бізнесу, підкреслив фахівець.

«Таким чином можна очистити міжнародну торгівлю від торгівлі з агресором. Але з іншого боку, тут якраз може виявитися, що ті, хто найбільш активний, під тим чи іншим соусом не постраждають або постраждають не дуже сильно. Адже, як правило, в таких випадках присутній момент вибірковості», – резюмував Василь Юрчишин.   Відзначимо, що за даними Держстату, Росія стала найбільшим торговим партнером України в 2017 році.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що Україна досі продає й купує в Росії. Детальніше – на нашій інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: