Суд ЄС виніс рішення у справі про екстрадицію Фірташа до США

Читать на русском
Верховний суд Австрії може продовжити розгляд справи Дмитра Фірташа про екстрадицію українського олігарха до США.

Верховний суд Австрії може продовжити розгляд справи Дмитра Фірташа про екстрадицію українського олігарха до США.

Поки що це не означає, що Фірташа екстрадують, проте австрійський суд має повноваження розглянути питання про це. Таке рішення ухвалив суд ЄС.

Справи Фірташа: в чому звинувачують українського олігархаУкраїнський бізнесмен Дмитро Фірташ перебуває під слідством відразу в двох країнах – Сполучених Штатах Америки та Іспанії.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомив прес-секретар суду ЄС, пише ТСН.

«Суд сьогодні вирішив, що відповідні австрійські правила сумісні з законодавством ЄС. Це означає, що, оскільки закони ЄС в цьому випадку виконуються, Верховний суд Австрії не зобов'язаний повторювати слухання справи осіб, про яких йде мова, і як наслідок австрійські органи влади можуть продовжувати дії за злочинами, які, як підозрюється, здійснені на території Швейцарії», - сказав він.

Як повідомили австрійські захисники українського бізнесмена агентству Інтерфакс-Україна, постанова суду не змінює юридичного статусу апеляції Фірташа до Верховного суду Австрії.

«Юридичне питання, що розглядається Судом ЄС, полягало в необхідності обов'язкового застосування Хартії основних прав ЄС в рамках поданої Фірташем апеляції в Австрії. Обов'язкове застосування Хартії було спростовано. Таким чином, порушення основних прав, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини, які доводить Фірташ, підлягає оцінці Верховним судом Австрії, незалежно від рішення суду ЄС», - пояснили юристи.

За їх словами, рішення Суду ЄС відкриває можливість для подальшого розгляду апеляції Фірташа Верховним судом Австрії. Як швидко може бути розглянута ця апеляція, вони поки що не можуть спрогнозувати.

Український олігарх, голова ради групи компаній Group DF Дмитро Фірташ, був затриманий поліцейськими у Відні за запитом американського Федерального бюро розслідувань і поміщений в слідчий ізолятор 12 березня 2014 року.

У США Фірташа звинуватили в передачі хабара індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану в Індії.

Через день суд вирішив залишити його під арештом з можливістю звільнення під заставу в €125 млн. Сума була визначена, виходячи з фінансового стану олігарха і тяжкості інкримінованих йому злочинів. 21 березня Фірташа випустили під домашній арешт, де він очікував рішення суду з приводу екстрадиції в США.

Нагадаємо, 21 лютого колегія суддів Вищого земельного суду Відня задовольнила апеляцію прокуратури Австрії на рішення суду першої інстанції про відмову в екстрадиції Фірташа в США за запитом американської влади.

У той же день підприємець був затриманий. За інформацією австрійської прокуратури, затримання не пов'язане з рішенням суду і здійснюється на підставі ордера, виданого Іспанією, де олігарха звинувачують у відмиванні грошей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: