Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Остап Єднак

Читать на русском
Остап Єднак пройшов до парламенту в складі Самопомочі, але потім був виключений із фракції за підтримку законопроекту про децентралізацію.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Остап Єднак (позафракційний).

Єднак був обраний до парламенту в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом від «Самопомочі». В 2015 році депутата виключили з фракції за підтримку законопроекту про децентралізацію. За час своєї каденції він дав 63 обіцянки, з яких 42 виконав (67%), а 2 – провалив.

Не виконав народний депутат обіцянку відкрити громадську приймальню в Бродах. «Буду відкривати в Бродах приймальню й працювати над системними змінами «знизу», щоб закони, які ми ухвалювали, працювали для людей», – обіцяв Єднак у лютому 2016 року. У листопаді того ж року стало відомо, що приміщення під громадську приймальню виділене не було, і Єднаку надали можливість приймати громадян у міській раді. Графік прийомів мали оприлюднити на офіційній сторінці нардепа в соціальних мережах, але він там так і не з'явився.

Як і обіцяв, Єднак підтримав освітню реформу та реформу пенсійної системи. У жовтні 2016 році нардеп запевнив, що не їздитиме до Європейського Союзу під час дії візового режиму. «Українці гідні того, що пересуватися вільно Західною Європою, частиною якої ми є. Заявляю, що ноги моєї в ЄС не буде під час дії візового режиму. В ЄС лише без віз», – заявляв він. Нагадаємо, що рішення надати Україні безвізовий режим Європарламент ухвалив у квітні минулого року. До цього моменту Єднак країни ЄС не відвідував, тож обіцянку виконав.

Також Єднак виконав обіцянку внести до Верховної Ради законопроект про підвищення відповідальності за незаконну вирубку лісу. Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення відповідальності за порушення лісового законодавства та охорони зелених насаджень» був зареєстрований у жовтні 2016 року. Зараз він очікує на розгляд. Це не єдина обіцянка Єднака, що стосується лісу.

Зокрема, він обіцяв, що не підтримуватиме проект бюджету на 2017 рік, якщо не буде виділена достатня кількість коштів на лісову галузь. Уряд планував виділити 50 мільйонів гривень, а депутат наполягав на 300 мільйонах. У підсумку за бюджетною програмою «Ведення лісового й мисливського господарства, охорона та захист лісів» в лісовому фонді передбачені видатки в сумі 95 мільйонів гривень. Нардеп цей бюджет не підтримав, виконавши свою обіцянку.

Крім того, Єднак, як і обіцяв, вийшов із парламентської коаліції, оскільки Кабінет міністрів не виконав його умову про перегляд призначення на посаду голови Держлісагентства Христини Юшкевич.

У процесі виконання в депутата залишаються ще 19 обіцянок. На початку минулого року Єднак запевнив, що не вступатиме до жодної політичної фракції. Досі свого слова він дотримується. Крім того, він готовий голосувати за відставку Ігоря Насалика з посади міністра енергетики та вугільної промисловості.

Також він пообіцяв, що не підтримуватиме законодавчу ініціативу, яка може поставити хостели та офіси в житлових будинках поза законом. А ось зміни до законів, що регулюють сферу поводження з небезпечними відходами, Єднак, навпаки, готовий підтримувати. «Це хороша ініціатива. За основу ми будемо однозначно підтримувати, якщо потрібно буде щось допрацювати – доопрацюємо», – запевнив він. Поки обидва законопроекти чекають на розгляд у Раді.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: