Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Роман Романюк

Читать на русском
Народний депутат Роман Романюк провалив лише одну обіцянку, однак і виконав менш ніж половину.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться вісм списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Роман Романюк (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Романюк був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 11 обіцянок, з яких виконав 5 (45%), а провалив – лише одну.

Єдине, з чим не зміг впоратися народний депутат, – домогтися, щоб влада в областях належала виконкомам, сформованим обраними обласними радами. У листопаді минулого року він (як і більшість його колег із фракції) проголосував за законопроект, який прямо суперечить передвиборчій обіцянці. Документ скасував конкурси на посади голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів районних адміністрацій. Тепер вони знову призначаються президентом.

Виконав Романюк обіцянку домагатися обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді він підтримав проект Виборчого кодексу, яким, зокрема, запроваджується механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків. Зараз Виборчий кодекс чекає другого читання.

Крім того, він виконав обіцянку домогтися створення громадського телебачення, проголосувавши в Раді за відповідний законопроект. Також Романюк у передвиборчій програмі обіцяв домогтись істотного збільшення витрат на модернізацію й посилення Збройних сил та інших структур. Він виконав і цю обіцянку, підтримавши бюджет на 2016 рік, де було закладене збільшення витрат на національну безпеку та оборону.

Ще п'ять обіцянок у парламентаря залишаються в процесі виконання. Зокрема, Романюк має домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Він уже проголосував за два законопроекти, що стосуються діяльності АМКУ. Ще низка ініціатив чекає в Раді розгляду.

І, як і його колеги з фракції БПП, Романюк ще нічого не зробив, щоб виконати передвиборчу обіцянку домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: