Путін хоче налагодити відносини й чекає виборів. Що означає нова риторика РФ?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Чому в Москви нічого не виходить робити щодо України? В них банально не вистачає експертизи, тому вони погано розуміють, як тут відбуваються процеси.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву Путіна про готовність домовлятися з новою владою в Україні після виборів і налагодити відносини.

«По-перше, президенту України на руку така риторика Путіна про те, що він готовий домовлятися після виборів. Хоча реально ніхто давно вже словам Путіна не вірить. По-друге, нинішнє українське керівництво в РФ представлене як таке, що силою, військовим переворотом захопило владу в Києві. Ось тому з Порошенком він не може домовлятися», – зазначив Горбенко.

Путін розповів, з ким із президентів України він готовий дружитиПутін готовий дружити з майбутнім керівництвом України. Він розповів, коли піде на мирову з Києвом.

Насправді, Путін не готовий домовлятися з нинішньою владою, тому що Україна не готова слідувати інтересам Кремля. І не буде Путін взагалі домовлятися ні з ким, хто буде слідувати інтересам лише Києва, а не Кремля, додав він.

Експерт не виключив, що такі висловлювання може бути пов'язані з тим, що в Кремлі вірять соціології й розраховують, що переможе Тимошенко.

«Можна припустити, що в Тимошенко, яка, напевно, вже майже впевнена, що стане президентом, є якісь домовленості з Путіним з приводу її поведінки після виборів», – уточнив він.

Інша річ, що з президентськими виборами в США й Трампом була схожа ситуація, підкреслив політолог.

«Не вийде ось так просто, змінивши одну фігуру, змінити взагалі все на свій розсуд», – акцентував він.

На його думку, сказано це було з розрахунком на те, що переможе інша влада. До того ж така риторика – сигнал для електорату, який підтримує альтернативну владу в Києві.

«Мовляв, якщо у вас буде нормальна влада, то буде мир. Тобто, оскільки у вас в Києві влада, що не здатна домовлятися, ми з нею спілкуватися не будемо. А коли буде така, що здатна домовлятися, тоді й поговоримо», – пояснив експерт.

За його словами, з одного боку, для тих в Україні, хто цінує Путіна як політичного лідера, бачить політичне майбутнє України в зв'язці з РФ, це звучить добре.

«Для того ж Мураєва це цілком нормально. Ця частина переконується в своїх віруваннях, що коли змінимо владу, відразу настане мир. Але мир не настане. Навіть якщо буде керована, маріонеткова влада Кремля, миру тут не буде. Це зрозуміло всім. Влада, коли вона не представляє інтереси населення, стикається з таким явищем, як Майдани. Суспільство – це не лише люди, які сидять на Банковій, у парламенті. Ми вже знаємо, що може відбуватися», – резюмував Андрій Горбенко.

Як повідомлялося, Порошенко розраховує на протидію втручанню Росії у вибори з боку Центральної виборчої комісії та спецслужб. Президент зазначив, що надходить інформація про плани Росії втрутитися у виборчу кампанію в Україні через систему дезінформації, фальсифікації та кібератак.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: