Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віктор Романюк

Читать на русском
У передвиборчій програмі Віктора Романюка є багато обіцянок, які не належать до компетенції нардепа.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віктор Романюк (фракція «Народного фронту»).

Романюк був обраний до Верховної Ради в 2014 році за виборчим округом №94 (Київська область). За час своєї каденції він дав 14 обіцянок, 4 з яких виконав (29%), а 9 – провалив.

У передвиборчій програмі Романюка було кілька обіцянок, виконання яких не належить до компетенції народного депутата і які він провалив. Зокрема, обіцянка на законодавчому рівні вимагати встановити для всіх працівників правоохоронних органів однакову базову щомісячну зарплату. Це питання належить до компетенції відповідних відомств, а сам депутат жодних ініціатив не вносив. Це ж стосується й обіцянки вимагати запровадження механізму регулярної звітності комунальних чиновників перед суспільством.

Крім того, нардеп не виконав обіцянку на законодавчому рівні вимагати звільнення суддів і проведення набору нового суддівського корпусу. Він був відсутній на голосуванні за законопроект «Про судоустрій і статус суддів», який передбачає масштабну реорганізацію та переатестацію всієї судової системи.

Виконав Романюк обіцянку не голосувати за призначення Якова Смолія на посаду голови Національного банку України. Під час голосування за відповідну постанову депутат просто був відсутній.

Також він впорався з програмною обіцянкою вимагати запровадити систему відеоспостереження за дотриманням громадського порядку й безпеки дорожнього руху. В 2015 році він підтримав законопроект «Про національну поліції», згідно з яким запроваджується система відеофіксації порушень правил дорожнього руху.

Єдина обіцянка, яка залишилася в Романюка в процесі, – на законодавчому рівні вимагати максимального спрощення системи оподаткування. Він уже підтримав у парламенті законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)», метою якого, зокрема, є зменшення податкових навантажень на бізнес. Також він виступив одним з ініціаторів законопроектів «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації» і «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування страхової діяльності та доходів, пов'язаних зі страхуванням». Вони зараз перебувають у комітеті.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: