Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Марія Іонова

Читать на русском
Іоновій треба виконати 6 передвиборчих обіцянок БПП, в тому числі з приводу перекриття офшорів, а також люстрації силовиків, суддів і чиновників.
Марія Іонова

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Марія Іонова (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Марія Іонова була народним депутатом двох останніх скликань. На позачергових парламентських виборах вона пройшла до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним одномандатним округом і зараз є заступницею голови комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. За час нинішньої каденції вона дала 13 обіцянок, з яких 6 виконала (46%), а одну – провалила.

Марія ІоноваНародний депутат України

Нардеп не впоралася з передвиборчою обіцянкою, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми, а не призначеним згори «губернатором».

Незважаючи на таке зобов'язання БПП перед виборцями, в листопаді 2017 року Іонова підтримала в цілому проект закону, що стосується змін до законів про державну службу. Цим документом були скасовані конкурси, якими призначали глав місцевих державних адміністрацій та їх заступників, а також голів РДА. Чиновники повернулися в орбіту виключно президентського впливу, оскільки їх знову став призначати президент.

Всі виконані обіцянки Іонової належать до передвиборчої програми БПП і парламентської діяльності нардепа. Вона, як і обіцяла, проголосувала за проект Виборчого кодексу України авторства Андрія Парубія, Леоніда Ємця, Олександра Черненка. Проектом кодексу передбачається зміна виборчого законодавства України. Зокрема, запроваджується механізм обрання народних депутатів до ВРУ за системою відкритих пропорційних списків.

Також нардеп впоралася із запевненням домагатися створення громадського телебачення. Три роки тому Верховна Рада ухвалила проект закону, щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України. Марія Іонова підтримала цей законопроект.

До кінця каденції Іоновій потрібно виконати ще 6 обіцянок. Майже рік тому вона збиралася подати поправки до виборчого законодавства про гендерні квоти.

«Такі дії необхідні щоб збалансувати кількість жінок і чоловіків в політиці, а також розширити можливості жінок», – заявила Іонова, проте поки обіцяні правки не подала.

Решта запевнень записані в програмі БПП і протягом чотирьох років ще не були виконані. Так, практично залишилося не виконаним зобов’язання домогтися проведення антикорупційної люстрації судових, правоохоронних, податкових та митних органів.

Після прийняття закону «Про очищення влади» він потрапив до Конституцийного суду, де і знаходиться досі на розгляді. За цей час багато люстрованих чиновників, силовиків і працівників юстиції встигли через суд поновитися на посадах.

Схоже, що вже канула в Лету передвиборча обіцянка БПП домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори.

Ніяк не зрушить з місця обіцянка з приводу перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. У Верховній Раді мертвим вантажем лежать кілька законопроектів на цю тему, але чомусь не виносяться до зали для розгляду.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: