Парламент ухвалив Кодекс із процедур банкрутства

Читать на русском
Верховна Рада ухвалила проект Кодексу України про процедури банкрутства. За проголосували 237 народних депутатів.
Нардеп Андрій Іванчук. Фото: Ольга Іващенко

Верховна Рада ухвалила проект Кодексу України з процедур банкрутства №8060.

«За» проголосували 237 народних депутатів, повідомляє «Слово і Діло».

Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 16-19 жовтняРада цього тижня планує розглянути в першому читанні проект державного бюджету на 2019 рік.

Голова комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук представив документ.

«Кодекс побудований і структурований із чотирьох книг. Перша книга регулює загальні положення й терміни. Друга книга регулює роботу діяльності й самоврядну організацію арбітражних керуючих. Третя книга регулює питання банкрутства юридичних осіб. І четверта книга – в українському законодавстві такого не було – це банкрутство фізичних осіб», – сказав Іванчук.

Він пояснив, що норми останньої книги дають можливість фізичним особам-сумлінним позичальникам у разі кризи або складної економічної ситуації ініціювати процедуру банкрутства й «очиститися від будь-якого боргового зобов'язання».

Іванчук також пояснив, як документ змінили під час доопрацювання до другого читання.

«Ми змінили структуру кодексу: з тіла законопроекту випали цілі норми, цілі статті, як наприклад, мирова угода ... Відхилений блок поправок про запровадження системи автоматизованого арешту рахунків. Відхилена велика частина правок щодо запровадження єдиного електронного реєстру боржників. У процесі обговорення й глибокого аналізу нам повідомили про побоювання, що може статися витік конфіденційної інформації юридичних рахунків, а особливо фізичних осіб. Дуже багато ми перенесли питань із кодексу на рівень підзаконно-нормативних актів», – зазначив голова профільного комітету.

Комітет із питань економічної політики вирішив, що Кодекс має набути чинності через шість місяців після офіційної публікації документа. Безпосередньо перед голосуванням низку змін запропонували внести з голосу, в тому числі про втрату чинності законом «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів у іноземній валюті» через рік після набуття чинності цього Кодексу за процедурами банкрутства.

Раніше в Україні продовжили ліквідацію відразу шести банків-банкрутів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: