Помер колишній міністр оборони України

Читать на русском
На 74-му році життя помер доктор технічних наук, професор, колишній міністр оборони України і екс-директор Аерокосмічного інституту Національного авіаційного університету Валерій Шмаров.

На 74-му році життя помер доктор технічних наук, професор, колишній міністр оборони України і екс-директор Аерокосмічного інституту Національного авіаційного університету Валерій Шмаров.

Про це в Facebook заявив головний редактор сайту «Спейс-Інформ» Нік Мітра, пише «Слово і Діло».

Згідно з повідомленням, серце Шмарова перестало битися напередодні - 14 жовтня. Що стало причиною смерті, коли відбудеться прощання і де буде похований громадський діяч, поки що не повідомляється.

Валерій Миколайович Шмаров народився 4 серпня 1945 року в с. Жолоби Томашпільського району Вінницької обл. У 1966 році закінчив Київський технікум радіоелектроніки, потім в 1972 році здобув другу вищу освіту в Київському державному університеті ім. Шевченка.

З 1966 по 1988 рік пройшов шлях від регулювальника радіоапаратури до начальника цеху спеціального виробництва на Київському радіозаводі. Брав участь у створенні і виробництві систем управління декількох поколінь стратегічних ракет наземного і морського базування Р-36, Р-36М, Р-36М УТТХ, Р-36М2, 3М65, 3М37; РН «Енергія» таі ряду космічних апаратів.

З 1988 по 1992 рік керував Жулянським машинобудівним заводом Міністерства авіаційної промисловості СРСР. Багато зусиль доклав для організації серійного виробництва зразків зенітно-ракетного озброєння. Також Шмаров був першим заступником Генерального директора Національного космічного агентства України. Брав участь в розробці першої національної космічної програми України. З 1993 по 1995 рік - віце-прем'єр-міністр України з питань військово-промислового комплексу. У 1994 році призначений міністром оборони України.

З 1997 року Шмаров став президентом Асоціації підприємств авіапромисловості України «Укравіапром». Також був народним депутатом. З 2005 по 2017 рік керував Аерокосмічним інститутом Національного авіаційного університету. Лауреат Державної премії України (2002). Доктор технічних наук (2006), професор (2004).

Також нагадаємо, помер колишній прем'єр-міністр України Віталій Масол. Йому було 89 років.

Раніше, 7 липня на 89-му році життя помер відомий дисидент і політик Левко Лук'яненко. Його поховали на Байковому кладовищі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: