В УПЦ МП пропонують відлучити від церкви Вселенського патріарха

Читать на русском
Вселенського патріарха Варфоломія слід покарати анафемою, заявив прес-секретар УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря).

В УПЦ МП вважають рішення Константинополя про зняття анафеми з глави Української православної церкви Київського патріархату патріарха Філарета і глави Української автокефальної православної церкви патріарха Макарія «абсолютно неправовим».

Як пише «Слово і Діло», про це в четвер, 11 жовтня, заявив прес-секретар Української православної церкви Московського патріархату архієпископ Климент (Вечеря), повідомляє ТАСС.

Рішення про надання автокефалії Україні вже ухвалили – ПорошенкоПрезидент України Петро Порошенко заявив, що рішення про надання автокефалії православній церкві в Україні вже прийнято.

Він вважає, що за це самого Вселенського патріарха Варфоломія слід покарати анафемою.

«Це рішення абсолютно неканонічне, тому що ця територія не належить Константинопольському патріархату, то яким чином він може знімати анафеми? Він не має на це ніякого канонічного права. Думаю, що за такі дії на патріарха Варфоломія треба накласти анафему», - заявив прес- секретар УПЦ МП.

Архієпископ Климент підкреслив, що УПЦ МП не визнає рішення Константинопольського патріархату про надання Україні автокефалії.

«Ми ці дії не визнаємо і розцінюємо їх як дії, спрямовані на розкол православ'я в Україні», - сказав він.

Також Климент заявив, що Українська православна церква Московського патріархату не дасть своєї згоди на об'єднання з іншими церквами.

За його словами, Московський патріархат «точно не піде на таке об'єднання».

Він додав, що не дуже вірить «в технічне об'єднання Київського патріархату з другою неканонічною Українською автокефальною церквою на чолі з (патріархом) Макарієм».

Нагадаємо, на засіданні Синоду Константинопольського патріархату 11 жовтня було прийнято рішення продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкви. Таким чином, офіційно запущена процедура надання автокефалії Української церкви.

Перед цим в УПЦ КП заявили, що Священний Синод Вселенського патріархату зняв анафему з патріарха Філарета, а також ухвалив рішення про визнання незаконним анексії Київської митрополії в 1686 році. Таку інформацію підтвердив сам Філарет.

Нагадаємо, в РПЦ заявили, що рішення Константинополя завдадуть катастрофічної шкоди, в першу чергу, православним віруючим в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: