У Світовому банку розкритикували ідею запровадження податку на виведений капітал

Читать на русском
Україна не може собі дозволити впровадження податку на виведений капітал, який скоротить дохідну частину бюджету на 1,5% ВВП, впевнена Кахконен.

Законопроект про заміну в Україні податку на прибуток податком на виведений капітал вигідна дуже обмеженому колу впливових осіб.

Як пише «Слово і Діло», про це заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен в інтерв'ю Економічній правді.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що у 2018 році буде завершено ремонт дороги Одеса – РеніСказано 31 березня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ризик популізму підвищується перед виборами. На жаль, ми вже помітили кілька популістських ініціатив. Перша з них вже обговорюється відкрито: заміна податку на прибуток податком на виведений капітал», - заявила Кахконен.

На думку представника Світового банку, Україна не може собі дозволити впровадження цієї податкової ініціативи.

«Введення НнВК скоротить дохідну частину бюджету на 1,5% ВВП. Фіскальна ситуація, яка і так складна, стане ще складнішою. В Україні ми не бачимо можливостей для реалізації цієї заміни. Які витрати урізати? На пенсії? На охорону здоров'я? Введення НнВК вигідно лише дуже обмеженому колу впливових осіб», - сказала вона.

За її словами, країни, які ввели цей податок, порівняно з Україною, дуже малі і їх мало. До того ж, вони робили цей крок разом з різким скороченням видаткової частини бюджету.

«Якщо ви позбавляєте бюджет значної частини доходів, то вибір у вас цілком логічний: або ви зменшуєте видаткову частину, або збільшуєте дефіцит, який, як відомо, потрібно чимось покривати. Я стурбована НнВК, тому що бачу, як його позиціонують - як елемент стимулювання інвестицій», - заявила Кахконен.

У той же час, на думку представниці СБ, серед найбільших перешкод для ведення бізнесу в Україні інвестори називають не податок на прибуток підприємств.

«Слід говорити про інші заходи стимулювання, які допомогли інвесторам. Фіскальна дестабілізація нікому не допоможе: ні інвесторам, ні громадянам», - резюмувала Кахконен.

Відзначимо, в Адміністрації президента Петра Порошенка, який є ініціатором зміни податків, раніше заявили, що податок на виведений капітал «позитивно сприймається бізнес-середовищем загалом».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: