Євросоюз закликав Мінськ запровадити мораторій на смертну кару

Читать на русском
Білорусь - єдина країна в Європі, яка застосовує таку міру покарання, заявили Федеріка Могеріні і Турбйорн Ягланд.

Європейські політики закликали владу в Мінську запровадити мораторій на смертну кару. Білорусь є єдиною державою на європейському континенті, де й досі застосовується така міра покарання.   Як пише «Слово і Діло», про це заявили верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні і генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд у вівторок, 9 жовтня, передає DW.

В ООН назвали країни, де найчастіше застосовують смертну каруПереважну більшість страт проводять Китай, Іран, Саудівська Аравія та Ірак, повідомили в ООН.

І Євросоюз, і Рада Європи виступають за скасування вищої міри покарання в усьому світі, наголосили політики у Всесвітній день проти смертної кари. Смертна кара є «жорстоким, варварським і принизливим методом і знаходиться в протиріччі з правом на життя», підкреслили Федеріка Могеріні і Ягланд.

Європейський Союз і уряд Бельгії планують провести в кінці лютого 2019 року в Брюсселі 7-й Всесвітній конгрес проти смертної кари. Вищу міру покарання скасували всі 28 членів ЄС і всіх 47 держав, що входять до Ради Європи.

Євросоюз засудив Білорусь за винесення двох смертних вироків. Вона залишається єдиною країною в Європі і СНД, де до сих пір застосовується смертна кара. За останні 20 років в Білорусі були розстріляні понад 400 засуджених до виняткової міри покарання. Останній вирок було виконано в травні 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: