В Україні дорожчає хліб

Читать на русском
Експерти прогнозують подальше зростання ціни на хліб. До кінця року він може подорожчати ще на 10 відсотків.

За перші вісім місяців поточного року всі види хліба за даними асоціації постачальників торговельних мереж подорожчали від 7% до 17%.

Про це в четвер, 4 жовтня, повідомив Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook, пише «Слово і Діло».

На скільки зросте ціна на хліб та які продукти подорожчають до кінця року?Генеральний директор Укрхлібпрому повідомив про подорожчання хліба до кінця року на 10 відсотків. Які ще продукти подорожчають, знають експерти.

За соціальну хлібну корзину був прийнятий 1 кг пшеничного хліба з борошна вищого і першого сорту, 1 кг житнього хліба і 0,5 кг батона.

Він також навів офіційні статистичні дані, які показали схожі результати.

«За даними офіційної статистики, всі види хліба подорожчали за перші вісім місяців поточного року від 8% до 10%. Так, зокрема, пшеничний хліб з борошна вищого сорту і батон подорожчали на 8%, пшеничний хліб з борошна першого сорту і житній хліб - на 10%. Батон додав 80 коп. та його ціна становить 11,2 грн. за 0,5 кг, пшеничний хліб з борошна вищого сорту додав 1,5 грн. і коштує на кінець серпня 19,6 грн. за кг, пшеничний хліб з борошна першого сорту подорожчав також на 1,5 грн., і його вартість становить 15,7 грн., а житній хліб - на 1,6 грн., і продається він в середньому по країні за 16,6 грн. за кг», - повідомив Дорошенко.

В цілому ж на кінець серпня хлібний кошик коштує 63,1 грн., тоді як на початку року - 57,7 грн. Тобто за перше півріччя він подорожчав більш ніж на 9%, або на 5,4 грн.

Статистика ж асоціації постачальників торговельних мереж говорить, що з 1 березня по 1 вересня поточного року житній хліб подорожчав майже на 17%, пшеничний хліб з борошна першого сорту - на 12%, батон - на 9%, а пшеничний хліб з борошна вищого сорту - на 7%.

При цьому, за прогнозами експертів, хліб подорожчає ще на 10% до грудня.

Раніше повідомлялося, що одна з головних причин подорожчання - нестача пшениці другого і третього класу.

В Україні за цей рік подорожчали всі базові продукти. Значно зросла ціна на сало, пшоно, моркву та яйця. Детальніше - на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: