Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Семен Семенченко

Читать на русском
Семенченко виконав менш ніж половину своїх запевнень. Багато його обіцянок пов'язані з блокадою Донбасу та роботою в комітеті нацбезпеки.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Семен Семенченко (фракція «Самопомочі»).

Семенченко був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Депутат також є першим заступником голови парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони. За час своєї каденції Семенченко дав 71 обіцянку, виконав 32 (45%), а 18 – провалив.

Семенченко провалив передвиборчу обіцянку домогтися підвищення зарплати вчителям. Нардеп минулого року був відсутній на голосуванні за освітню реформу, яка передбачає прив'язку зарплати вчителів до мінімальної зарплати.

Наприкінці 2014 року народний депутат пообіцяв, що фракція «Самопомочі» не голосуватиме за програму дій уряду Арсенія Яценюка без внесення змін. Зокрема, в комітеті нацбезпеки не згодні з пунктом програми, яким передбачене виділення 5% ВВП на оборону. Однак коли справа дійшла до голосування, «Самопоміч» дала за відповідну постанову 27 голосів. Тож нардеп обіцянку не виконав.

Минулого року Семенченко обіцяв внести законодавчу поправку про нерозповсюдження амністії на народних депутатів. Однак у статті 4 закону «Про застосування амністії в Україні» категорія «народний депутат України» не міститься пункту, на який не поширюється амністія. Жодних ініціатив Семенченко не вносив.

Не склалося в нього також з обіцянкою зареєструвати у Верховній Раді поправки про денонсацію договору про дружбу з Росією та про повну заборону торгівлі. Обіцянку він давав у січні, але до літа він не зареєстрував законопроект про внесення обіцяних змін. При це 10 липня члени «Самопомочі» зареєстрували проект постанови про звернення Ради до президента України та міністра оборони щодо Договору між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки. Метою ініціативи є захист національних інтересів, незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України шляхом денонсації договору. Але про повну денонсацію угоди між Україною та Росією і про заборону торгівлі там не йдеться.

Виконав нардеп обіцянку голосувати за заборону комуністичної ідеології в Україні. Семенченко підтримав у Раді законопроекти «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», «Про правовий статус і пам'ять учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті». Також він, як і обіцяв, вніс закон про заборону торгівлі з тимчасово окупованими територіями – «Про тимчасово окуповану територію України».

У 2015 році депутат обіцяв, що «Самопоміч» підтримає призначення Ігоря Білоуса на посаду голови Фонду державного майна. «Позиція фракції наступна: в нас є люди, депутати, які вважають, що на чолі цих відомств мають бути люди більш самостійні, більш жорсткі й більш здатні до наведення ладу. Але взяла гору точка зору, що все-таки лава запасних нам представлена дуже мала, й тому будемо обирати з того, що нам видали», – пояснив Семенченко. В підсумку 19 голосів за Білоуса фракція дала.

За кандидатуру Володимира Гройсмана на посаду прем'єр-міністра «Самопоміч» і сам Семенченко не голосували.

Семенченко обіцяє, що у разі початку війни піде воюватиСказано 15 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Нардепу потрібно виконати ще 21 обіцянку. Зокрема, Семенченко обіцяв голосувати за зняття недоторканності з будь-якого депутата. Він зазначив, що це його принципова позиція. Після цієї обіцянки він уже підтримав притягнення до кримінальної відповідальності Надії Савченко.

Крім того, він ще минулого року пообіцяв, що не балотуватиметься на посаду президента України. І планує підтримати законопроект про легалізацію зброї. Відповідний законопроект зараз опрацьовується в комітеті.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: