Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу

Читать на русском
Сенат США ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу.

Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба посольства України в США.

«Так, зокрема, до постановляючої частини документа включене визнання Сенатом висновків урядової комісії США щодо Голодомору в Україні (від 22 квітня 1988 року) про те, що «Сталін та його оточення вчинили в1932-1933 роках геноцид проти українців», – ідеться в повідомленні.

Резолюція також засуджує систематичні порушення прав людини, в тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу.

Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності в світі про штучну природу цієї трагедії.

«Проект такої резолюції був також затверджений комітетом із закордонних справ Палати представників Конгресу США й наразі очікує розгляду під час пленарного засідання», – зазначають у посольстві.

Президент Петро Порошенко в соцмережах написав, що вітає рішення Сенату США.

«Це ще один вагомий результат посилення українсько-американського стратегічного партнерства», – написав глава держави.

Нагадаємо, комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив та рекомендував до схвалення резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу.

На сьогодні Голодомор в Україні визнаний геноцидом у 12 штатах: Вашингтоні, Вісконсині, Іллінойсі, Массачусетсі, Мічигані, Нью-Джерсі, Нью-Йорку, Огайо, Орегоні, Пенсильванії, Канзасі та Міссурі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: