Навіщо потрібна абонплата за теплопостачання та в чому проблема?

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

У літній сезон ми не сплачували, а тепер будемо платити, тому фінансове навантаження зростатиме.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, оцінюючи запровадження абонплати за теплопостачання з 2019 року.

За його словами, нічого нового тут немає, оскільки в нас у багатьох областях багато років є двоставкові тарифи: влітку одна сума, взимку – інша.

«Питання в тому, чи адекватною буде вартість оплати доходам населення. Це величезна проблема. Вже зараз маємо велику заборгованість саме за дві послуги – центральне опалення та гаряча вода. Це дві послуги, які складають левову частку боргу», – зазначив Сергієнко.

Наприклад, на липень заборгованість була 38,7 мільярда гривень, із них менш ніж 30 мільярдів – заборгованість саме за газ і теплопостачання, констатував фахівець.

Якщо зросте вартість газу, то зросте й заборгованість. Статистика показує, що тарифи, які мають українці, не зовсім адекватні доходам. У цьому проблема, а не в абонплаті, підкреслив він.

Порівняння комунальних тарифів: Україна та США«Слово і Діло» вирішило порівняти суми, які платять за комунальні послуги в Україні та за океаном – у Сполучених Штатах Америки.

Експерт пояснив, що в двоставковий тариф, якщо зважати на закон про житлово-комунальні послуги, входить нарахування та обслуговування особових рахунків.

«Це невелика сума. Однак абонплата потрібна. Це краще, оскільки підприємства отримують грошові надходження не лише в опалювальний сезон, але й у неопалювальний. Це зменшує фінансовий тиск на підприємства, адже вони й улітку працюють, але їм не вистачає обігових коштів. У цьому ідея й причина запровадження абонплати», – резюмував Олександр Сергієнко.

Чи справедливі тарифи на ЖКП, які сплачують українці, «Слово і Діло» спробувало з'ясувати, порівнявши їх із відповідними показниками в США. Детальніше – в матеріалі «Порівняння комунальних тарифів. Україна та США».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: