Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Єгор Соболєв

Читать на русском
Єгор Соболєв виконав трохи більш ніж половину своїх обіцянок. Частина з них пов'язана з роботою в антикорупційному комітеті парламенту.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Єгор Соболєв (фракція «Самопомочі»).

Соболєв був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 79 обіцянок, з яких виконав 43 (54%), а 15 – провалив.

У процесі виконання в Соболєва ще 21 обіцянка, в тому числі низка програмних. У жовтні 2015 року народний депутат пригрозив, що припинить свою законотворчу діяльність у разі скасування деяких положень закону про люстрацію. «Я публічно попереджаю президента України! Якщо закон «Про очищення влади» буде скасований, як законодавець я більше не витрачатиму час на закони. Я зосереджуся на підготовці нового повстання, яке зупинить реставрацію системи Януковича», – заявив він. Поки Конституційний суд відклав розгляд закону про люстрацію.

Також Соболєв обіцяв, що «Самопоміч» підтримає законопроект про надання Національному антикорупційному бюро можливості прослуховувати фігурантів корупційних справ. Зараз цей законопроект чекає на розгляд у сесійній залі.

За словами Соболєва, «Самопоміч» підтримає закон про запровадження візового режиму з Росією. «Головне, щоб не було, що ми зробили заяву й забули. Міністерство закордонних справ також робить вигляд, що вони забули, й нічого з цього не вийде. Нам потрібна серйозна політика щодо зменшення рівня загрози нових «туристів» із Росії, які допомагали окупувати українські території», – зазначив він.

У передвиборчій програмі нардеп обіцяв домогтися скасування депутатської недоторканності. Відзначимо, що зараз у Раді чекає розгляду відповідний законопроект. Перед самими виборами Соболєв заявляв, що першою дією «Самопомочі» в Раді буде ініціювання зняття депутатської недоторканності. Однак свого слова він не дотримав, цей проект закону ініціював президент Петро Порошенко.

Не виконав він також обіцянку минулого року оприлюднити прізвища членів парламенту, які не погодяться ініціювати питання про висловлення недовіри генеральному прокурору Юрію Луценку. «Луценко працює вже рік і відзначився хіба що вмілим веденням Фейсбуку. Як і при звільненні Віталія Яреми та Віктора Шокіна, оприлюднюватиму прізвища членів парламенту, які погодяться ініціювати недовіру генпрокурору. Прізвища тих, хто не поставив підпис, також оприлюднюватиму», – заявив нардеп. Підписи за недовіру Луценку він дійсно збирати почав, але прізвищ тих, хто був проти, не оприлюднював.

У передвиборчій програмі Соболєв обіцяв домогтися скасування пільг для парламентаріїв і міністрів. Однак ані він сам, ані його колеги із «Самопомочі» жодних ініціатив із цього приводу не розробили. Хотів депутат просувати в Раді ініціативу про заборону обіймати державні посади особам, які не можуть пояснити походження майна своєї сім'ї. Але далі бажання справа не пішла, такий законопроект у парламенті не з'явився.

Виконав нардеп обіцянку голосувати за зняття недоторканності й дозвіл на арешт Вадима Новинського. Аналогічну обіцянку він виконав щодо Олександра Онищенка.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: