Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Дмитро Добродомов

Читать на русском
Добродомов виконав 60 відсотків обіцянок. Серед намірів нардепа є вимога позбавляти мандата та звільняти з посади кожного, хто має подвійне громадянство.
Дмитро Добродомов

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Дмитро Добродомов (позафракційний).

Колишній журналіст Дмитро Добродомов пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №115 (Львів, Сихівський р-н). Він є секретарем комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції, а також очолює політичну партію «Громадський рух «Народний контроль». За час каденції нардеп дав 63 обіцянки, з яких 38 виконав (60%), а 6 – провалив.

У Добродомова є досить незвичайні провалені обіцянки. Так, не вийшло в нардепа вчасно оприлюднити матеріали справи продажу незаконно привласнених нафтопродуктів нардепом Сергієм Пашинським. Нагадаємо, в травні 2015 року Генпрокуратура та СБУ відкрили кримінальне провадження щодо незаконного присвоєння й продажу за заниженою ціною нафтопродуктів, що належать наближеному до сім'ї Януковича бізнесмену Сергію Курченко, нардепом Пашинським. Передбачалося, що паливо буде продане на аукціоні, а виручені кошти підуть на потреби армії. Однак нафту задешево продали приватним структурам, наближеним до голови парламентського комітету з безпеки і оборони.

«І далі про злощасні нафтопродукти. Прочитав розлогі рефлексії пана Авакова. Ані слова про те, на яких підставах МВС закрило кримінальне провадження за цим фактом (мабуть, забув). Купа ярликів. Традиційних. Звична річ. Тепер щодо справи. І Пашинський, і Аваков підтверджують деякі факти – це плюс (незрозуміло, чому раніше ані пари з вуст?). Справа ж не про каністру дизпалива.

Пішла атака на СБУ, слідчі якої (на відміну від МВС) цю справу продовжують розслідувати. Ключовою є позиція Генпрокуратури. Чекаємо на висновки. Факти, яких бракувало, нарешті знайшлися – передаю їх слідчим. Для загалу оприлюдню наступного тижня (до 10 червня – ред.). Схема вражає своєю нахабністю … просто до суботи з візитом у Литві», – написав він у Facebook.

Однак в обіцяний термін, до 10 червня 2015 року, нардеп не оприлюднив обіцяних матеріалів. Відзначимо, що Добродомов зробив це через п'ять днів – 15 червня 2015 року.

Ще одна провалена обіцянка Добродомова пов'язана з тим, що нардеп не втримався й усе-таки підтримав деякі законодавчі ініціативи. У березні 2016 року він запевнив, що «Народний контроль» не братиме участі в засіданнях парламенту, якщо на Погоджувальній раді 14 березня не будуть розглянуті питання відставки уряду Яценюка, відставки генпрокурора Шокіна та електронного декларування відповідно до стандартів ЄС.

Однак 15 березня депутати «Народного контролю» підтримали проект закону щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати й зобов'язання фінансового характеру.

Також нардепи брали участь у засіданнях парламенту, незважаючи на те, що на Погоджувальній раді 14 березня не було остаточно вирішене питання відставки Яценюка та Шокіна.

У червні 2015 року нардеп пообіцяв разом із колегами блокувати трибуну Верховної Ради, поки не буде винесений до зали для голосування законопроект про тимчасові слідчі комісії. Нагадаємо, законопроект про ТСК був внесений до Ради ще в листопаді 2014 року. Однак у зазначений термін Добродомов не блокував трибуну Верховної Ради.

З 38 виконаних нардепом обіцянок майже всі стосуються його парламентської діяльності. Як і обіцяв Добродомов, «Народний контроль» підтримав проект закону про створення Антикорупційного суду.

Також Добродомов виконав обіцянку про те, що «Народний контроль» підтримає законопроект про реінтеграцію Донбасу лише за умови відсутності в ньому положень щодо виконання Мінських угод.

«Народний контроль» категорично проти особливого статусу Донбасу. Загалом, законопроект правильний, там визначено, що Росія – це агресор, який захопив нашу територію, порушує міжнародні договори й несе повну відповідальність за все, що відбувається на окупованих нею територіях. Нарешті війну назвали війною, а не АТО», – сказав він, додавши, що за таких умов законопроект можна взяти за основу, але його потрібно доопрацювати.

Ухвалення законпроекту в першому читанні депутатське об'єднання не підтримало. Як пояснив Добродомов, виключення з тексту законопроекту згадки про Мінські угоди було оголошене з голосу, що, на жаль, у нинішньому скликанні не є гарантією того, що воно знову не з'явиться в тексті. Крім того, в преамбулі законопроекту були завуальовані посилання на Мінські угоди. Після внесення поправок «Народний контроль» підтримав проект закону в другому читанні.

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще 19 обіцянок, причому п'ять із них уже безпосередньо стосуються майбутніх виборів. Добродомов пообіцяв, що в новому скликанні Верховної Ради буде ухвалена низка законодавчих ініціатив «Народного контролю». Зокрема, це законопроекти, що стосуються справедливої плати на підприємствах (про мінімальну галузеву плату). Він запевнив, що змусить Раду ухвалити їх максимум у двомісячний термін.

Також він запевнив, що в наступному скликанні Ради, коли він буде в коаліції, будуть ухвалені закони щодо реформування митниці, а його законопроекти щодо забезпечення молоді першим робочим місцем і про запровадження програми гарантованого житла від держави під малий відсоток будуть розглянуті першими.

Однак окрім нових передвиборних запевнень, у нардепа залишився ще цілий шлейф старих. Так, він обіцяв, що вимагатиме позбавлення мандата й звільнення з посади кожного, хто має подвійне громадянство. Нагадаємо, «Народний контроль» звернувся до посольства декількох країн світу, зокрема США, Канади, Великої Британії, Ізраїлю, з тим, щоб дізнатися, чи мають наші політики громадянство цих країн. Таке ж звернення було надіслане до українських відомств – Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ і СБУ.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: