Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Дроздик

Читать на русском
Дроздик виконав 60 відсотків обіцянок. Нардеп збирається проголосувати за новий закон про очищення влади й не допустити скорочення субсидій для малозабезпечених.
Олександр Дроздик

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Дроздик (фракція «Народного фронту»).

Дроздик пройшов до Верховної Ради в грудні 2014 року й відтоді дав 20 обіцянок, з яких 12 виконав (60%), а 2 – провалив.

Навесні 2017 року Дроздик запевнив, що законопроект про повернення окупованих територій Криму та Донбасу до складу України буде зареєстрований у парламенті найближчим часом, однак обіцяне так і не було виконано – Рада не побачила розробленого за участю нардепів законопроекту.

Відзначимо, що до складу робочої групи з розробки проекту закону «Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей України» увійшли керівники фракцій коаліції, депутати Сергій Пашинський, Максим Бурбак, Микола Княжицький, Дмитро Тимчук (представники фракції НФ).

Фракція «Народного фронту», хоча й брала участь у розробці законопроекту про «повернення Донбасу», не змогла його представити в зв'язку з дорученням президента РНБО провести консультації з країнами ЄС і США. Документ у Верховній Раді не був зареєстрований до завершення сесії.

Дроздик не впорався з обіцянкою про те, що народні депутати робитимуть усе, щоб була об'єктивно розслідувана ситуація в Мукачеві. Нагадаємо, 11 липня 2015 року в Мукачеві відбулася масштабна перестрілка між представниками «Правого сектору», оточенням народного депутата Михайла Ланя та працівниками міліції.

Через три дні після інциденту Верховна Рада прийняла проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області. Дроздик підтримав даний проект.

Незабаром радник голови СБУ Юрій Тандіт повідомив, що причетні до подій у Мукачеві, які перебували в розшуку, вже затримані й проти них порушені сім кримінальних проваджень.

Восени в парламенті був представлений звіт ТСК щодо подій у Мукачеві. Згідно з результатами розслідування, конфлікт на Закарпатті був спровокований працівниками правоохоронних органів. Голова ТСК Микола Паламарчук повідомив, що нардеп Віктор Балога не надавав свідчень і не співпрацював із комісією для визначення обставин конфлікту.

Також Дроздик запевнив, ситуація в Мукачеві найближчим часом заспокоїться. Дійсно, наступного дня лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош повідомив, що ситуація в Мукачеві стабільна, двоє представників «Правого сектора» добровільно склали зброю й співпрацюють із СБУ та Антитерористичним центром для того, щоб не допустити загострення ситуації.

17 липня 2015 президент України повідомив, що призначив нових голів Закарпатської ОДА, голову УСБУ Закарпатської області, начальника МВС Закарпатської області, начальника митниці та голів усіх районних управлінь МВС. Наприкінці липня 2015 року слідчий Генеральної прокуратури України повідомив, що шістьом бійцям «Правого сектору» висунуті підозри за статтями «Створення злочинної групи» та «Терористичний акт».

Як і обіцяв, Дроздик не голосував за внесення змін до законодавства з метою призначення Юрія Луценка генпрокурором, а також не підтримав звільнення Авакова з посади міністра внутрішніх справ і міністра юстиції Петренка при формуванні нового Кабінету міністрів України після звільнення Арсенія Яценюка.

Вдалося нардепу виконати низку програмних передвиборчих обіцянок «Народного фронту». Так, він мав намір запровадити обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів. Дроздик підтримав законопроекти про створення НАЗК, запровадження електронних декларацій для нардепів, чиновників і суддів.

Ще шість обіцянок Дроздику потрібно виконати. Він запевнив, що проголосує за новий закон «Про очищення влади» в разі його скасування Конституційним судом. У квітні 2018 року голова КСУ Станіслав Шевчук висловив надію на те, що судді КСУ знайдуть консенсус щодо відповідності Конституції закону «Про очищення влади». Поки відсутня достатня кількість голосів для ухвалення рішення згідно із законом про люстрацію.

Решта п'ять запевнень нардепа зафіксовані в його передвиборчий програмі. Дроздик пообіцяв домогтися залучення міжнародних організацій і донорів до відновлення територій держави, які постраждали від агресії. Два роки тому міністр з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш повідомив, що на відновлення Донбасу та реалізацію проектів із відновлення та розвитку світу міністерству потрібно щонайменше півтора мільярда доларів.

Більшість коштів відомства, які займаються Донбасом, отримують від міжнародних донорів. Але деякі з них припиняють надавати допомогу через бюрократію. Коли відсутня комунікація між міністерствами важко простежити, куди насправді витрачаються виділені гроші. За його словами, відсутність довіри з боку донорів, корупція та реформи, які не працюють, можуть дорого коштувати державі.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: