Скільки Україна втрачає на податкових махінаціях

Читать на русском
Залізна руда, сталь і продукти сільського господарства потрапляють під схеми ухиляння від податків, за даними Spiegel.

Україна втрачає до 750 мільйонів євро щорічно через сумнівні схеми з ухиленням від податків, свідчать результати дослідження фракції Лівих і скандинавських Зелених у Європарламенті, яке опинилося у розпорядженні німецького видання Spiegel.

«Результати нашого дослідження показують, що за минулі три роки (від 2015 до 2017 року) експорт залізної руди з України був мінімум на 20% недооцінений», - йдеться в дослідженні, яке буде оприлюднено в понеділок, 24 вересня, пише «Слово і Діло».

Названі топ-10 найбільших платників податків УкраїниДержавна фіскальна служба визначила найбільших платників податків за підсумками першого півріччя 2018 року.

Крім власних підрахунків, автори дослідження поклали в основу дані податкових органів України.

Експерти заявляють, що не тільки залізна руда, а й сталь і продукти сільського господарства потрапляють під схеми.

«Таким чином, недонадходження податків до бюджету України щорічно сягає 750 млн євро», - йдеться в матеріалі видання.

Найпоширенішим методом ухилення від сплати податків є насамперед встановлення так званої трансферної ціни. При цьому філія компанії у країні з більш високими податками, наприклад Україні, продає свою продукцію у відділи тієї ж компанії, проте у країнах із низьким податками за ціною нижче ринкової. У результаті компанія надає меншу суму прибутку для оподаткування в Україні.

Результати дослідження особливо значимі з огляду на те, що ЄС із 2014 року надав Україні фінансову допомогу на 11 млрд євро. «Це велика сума для країни, у якій річний економічний оборот становить 92 млрд євро», - наголошується у статті.

Видання зазначає, що в Європейському парламенті закривають очі на угоди в Україні і не дуже хочуть критикувати Київ з огляду на російську агресію на сході країни.

Німецьке видання Süddeutschen Zeitung раніше опублікувало розслідування, яке свідчить про масштабні втрати України через всеосяжну корупцію на митниці - йдеться про щорічну втрату не менше $4,8 млрд.

Нагадаємо, у 2018 році українці подвоїли виплату податку на елітні авто.

Раніше повідомлялося, що кияни заплатили майже половину податків українців за даними майнових декларацій - 1,048 млрд гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: