Удар відплати: чому Росії не варто погрожувати Ізраїлю

Читать на русском
Ізраїльські війська мають багатий досвід знищення радянської, а тепер уже й російської військової техніки.

У Росії нагнітається істерія у зв'язку зі знищенням літака Іл-20 в Сирії. Учасники пропагандистських телешоу, а також депутати Держдуми РФ закликають завдати удару по Ізраїлю, чиї ВПС, на думку російської сторони, винні в загибелі Іл-20. Втім, якщо Росія дійсно зважиться завдати такого удару, то війна з Ізраїлем на Близькому Сході навряд чи закінчиться на її користь, оскільки ізраїльтяни не раз громили сирійців, а також мають багатий досвід успішної боротьби не тільки з радянською, але і з російською військовою технікою.

Як відомо, російський літак радіоелектронної розвідки і спостереження Іл-20 був збитий ввечері 17 вересня під час бомбардування ізраїльськими ВПС сирійських об'єктів у провінції Латакія. В результаті загинули 15 російських військових. Наступного дня офіційний представник Міноборони РФ Ігор Конашенков повідомив, що Іл-20 був збитий радянським зенітно-ракетним комплексом С-200, які перебувають на озброєнні сірійської армії, причому ізраїльські літаки F-16, що брали участь у нальоті, «прикривалися» російським Іл-20, навмисно спровокувавши інцидент.

Ізраїльська сторона відкинула цю версію, зазначивши, що до трагедії призвела безладна стрілянина зенітників Асада, а самі ж F-16, в момент потрапляння в Іл-20 були вже далеко від місця подій.

Однак ситуація викликала справжню істерію в Росії. Ігор Конашенков заявив, що «Росія залишає з собою право на адекватні дії у відповідь». А перший заступник голови комітету Держдуми Росії з оборони Олександр Шерін в ефірі радіостанції «Говорить Москва» закликав Росію нанести удар по Ізраїлю і знищити майданчик, з якого стартують ізраїльські літаки. «Я закликаю показати, як реально працюють системи «Бастіон», С-400, «Іскандер», – заявив Шерін.

Заклики до помсти лунали і по телебаченню. Наприклад, учасник пропагандистського ток-шоу на телеканалі «Росія-1» зажадав не залишати безкарним інцидент із російським літаком. «Росія має право знести навіть не один, а два аеродроми плюс декілька алюмінієвих заводів. Росія належить до тих держав, які мають право і можуть завдати удару й їй не дадуть відповідь, тому що треба бути ідіотом, щоб відповісти Росії», – заявили учасники телешоу.

Зазначимо, що Ізраїль і Росія переслідують різні інтереси в Сирії. За даними американської корпорації Rand, Ізраїль бореться в Сирії з іранським впливом, а також намагається запобігти посиленню терористичного угрупування «Хезболла». Водночас, Іран і «Хезболла» є союзниками президента Сирії Башара Асада, якого, своєю чергою, підтримує Москва. Іншими словами, Ізраїль на сирійському театрі військових дій є, скоріше, противником, ніж союзником РФ.

У цій непростій ситуації між Ізраїлем і РФ діяв своєрідний пакт про ненапад, що дозволяло Тель-Авіву спокійно вирішувати свої завдання на території Сирії, неодноразово «ображаючи» союзників Кремля.

Так, 10 лютого 2018 року ізраїльтяни завдали серію авіаударів по іранських і сирійських об'єктах. У результаті було завдано серйозної шкоди сирійській базі ВПС Т-4/Тіяс. Окрім того, за заявою міністра оборони Ізраїлю Авігдора Лібермана, половина коштів ППО Асада (понад 900 пускових установок) була виведена з ладу. За іншими даними, втрати сирійців були набагато меншими.

Але в будь-якому випадку, вогонь сирійських зенітників у відповідь, озброєних, в основному старими радянськими зенітно-ракетними комплексами розробки 1960-1980 років, виявився неефективним – ізраїльтяни втратили лише один літак F-16.

Ще одного масштабного удару по сирійських об'єктах, ізраїльські ВПС завдали у травні. Цього разу були знищені не старі радянські ЗРК, а новітній російський ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1», переданий у розпорядження військам Асада.

Тому якщо Росія все ж таки вирішить піти на поворозці у своїх «яструбів» і завдати Ізраїлю удар відплати, то це може означати швидкий розгром не тільки сирійських, а й російських військ, які дислокуються в Сирії. По-перше, за Ізраїлем стоять США. Американське угруповання в Сирії і без того, значно сильніше того авіакрила, яке росіяни зосередили на сирійській авіабазі Хмеймім. А разом з ізраїльськими силами ця перевагу буде значно сильніша.

По-друге, ізраїльські військові – вельми вмілі та рішучі, що неодноразово знаходило своє підтвердження в минулому, під час арабо-ізраїльських воєн. Зокрема, вони неодноразово доводили свою перевагу саме над сирійцями, озброєними радянською технікою. Так, у 1982 році ізраїльтяни повністю знищили сирійську систему ППО, що прикривала зосереджену в Лівані, в долині Бекаа, угруповання сирійської армії.

36 років тому сирійські ППО налічували 24 дивізіон, озброєних радянськими ЗРК «Квадрат», С-75 і С-125. Ці системи перебувають на озброєнні в Сирії досі. Ізраїльські ВПС тоді також мали винищувачі F-16. Однак під час операції в долині Бекаа, ізраїльтяни не втратили жодного літака, а ось сирійці не тільки позбулися системи ППО, а й втратили понад 80 радянських літаків МіГ-21, МіГ-23 і Су-22 у повітряних боях з ізраїльськими льотчиками.

Зазначимо, що під час розгрому в Лівані, сирійці діяли під керівництвом радянських військових інструкторів.

Очевидно, про цей неприємний досвід пам'ятають і в Кремлі (до слова, російські фахівці допомагають військам Асада і зараз). 18 вересня відбулася телефонна розмова між президентом РФ Володимиром Путіним і прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нітаньяху з приводу історії з Іл-20. В ході бесіди Володимир Путін миролюбно закликав ізраїльську сторону «не допускати надалі таких ситуацій».

Ігор Вєтров, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: